• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

5 millió forint értékű oltóanyag került a kukába

Lapszemle 2022.05.19 Forrás: atlatszo.hu
 5 millió forint értékű oltóanyag került a kukába

A lap számításai szerint január végéig közel 400 ezer adag vakcina került a kukába, ami összesen 4,9 millió forintnak felel meg.

Ha összevetjük a koronavirus.gov.hu, illetve az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi központ (ECDC) adatai alapján a Magyarországra beérkezett és a már felhasznált, azaz beadott vakcinákat az NNK által küldött, egészségügyi intézményekbe kiszállított oltóanyagok darabszámával, akkor különösen szembetűnő, hogy a lista nem teljes - írta az átlátszó.hu a több körben kért és végül megkapott NNK-s adatok alapján.

Az NNK táblázata alapján 12,36 millió adag vakcinát szállítottak ki az oltópontokra január végéig, viszont közel 15 millió oltást adtak be ekkorra, vagyis a beadott oltóanyagok 17,48 %-a, közel 2,5 millió adag valószínűsíthetően nem az NNK-n, hanem a kormányhivatalokon keresztül került kiszállításra.

A kapott táblázatból az derül ki, hogy összesen 178 egészségügyi intézmény kapott az NNK megbízásából kiszállított oltóanyagokból, ebből mindössze 8 oltópont volt, ahová mind a hatféle oltóanyagból szállítottak, sőt, még a gyerekek oltására alkalmas Pfizerből is kaptak. Pfizert összesen 99 kórházba szállítottak, amelyek jellemzően megyeszékhelyek, nagyobb városok kórházai voltak.

A Müller Cecília vezette NNK által küldött adatokból az rajzolódik ki, hogy január végéig az orosz Sputnik V oltóanyagból selejtezték ki a legtöbbet – ez egyrészt adódhat abból, hogy ez az egyetlen olyan vakcina, amelynek első és második dózisa más összetételű, így nem mindegy, hogy melyiket mikor adják be.

Tavaly decemberben a G7 vette észre, hogy az ECDC adatai alapján a beérkezett orosz oltóanyagok tizedét, csaknem 200 ezer dózist nem használtak fel, ami a lap szerint a hivatalos kommunikációval ellentétben nem elfogyott, hanem megromolhatott. A kormány az RTL-nek később elismerte, hogy valóban ki kellett dobni a vakcinákat, vagyis egészen biztosan eléri a 200 ezret a leselejtezett orosz oltóanyag száma.

A legkevesebbet az NNK adatai alapján a Sinopharmból kellett kidobni, ezt magyarázhatja az is, hogy bár az eddig beérkezett kínai vakcinák csupán 43 %-át használtuk fel, ez az oltóanyag (a Janssennel együtt) használható fel a legtovább, szavatossági ideje ugyanis két év.

A lap számításai szerint január végéig közel 400 ezer adag vakcina került a kukába, ami összesen 4,9 millió forintnak felel meg.

További adatok a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink