• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

5 pont a jogállami járványkezelésért

Lapszemle 2021.10.13 Forrás: TASZ
5 pont a jogállami járványkezelésért

A saját hibáinkból is jobb levonni a tanulságot, mint újra elkövetni őket. A TASZ ajánlásai a negyedik hullám kezdetén.

Három járványhullám után már nyakunkon a negyedik, a kormány mégis úgy tesz, mintha nem kellene semmitől sem tartanunk: a sikeres járványkezelő szerepében tetszeleg, pedig lakosságarányosan a világon a negyedik legtöbben nálunk haltak meg koronavírusban - írja ataszjelenti.444.hu.

A járványkezelést átláthatatlan, kapkodó, ellentmondásos, betarthatatlan intézkedések, szegényellenesség és a pártpolitikai érdekek mindenek felett állása jellemezte. Okos ország más kárán tanul – de a saját hibáinkból is jobb levonni a tanulságot, mint újra elkövetni őket. A TASZ ajánlásai a negyedik hullám kezdetén.

1. A szabályok tartsák tiszteletben a szabadságjogokat és jogállamiságot, legyenek átgondoltak, megismerhetők, betarthatók!

A járványhelyzet kezdetén érthető volt, hogy a kormány nem tudott kiérlelt, jól követhető, minden élethelyzetet lefedő és mindenki számára érthető szabályokat alkotni. Csakhogy azóta már eltelt másfél év, ezalatt bőven kidolgozhatták volna a megfelelő szabályokat – de talán még most sem késő. A kormánynak ezekre a szempontokra kellene odafigyelnie:

Alkosson előre megismerhető, többfokozatú, a helyzetnek megfelelően alkalmazható szabályrendszert. A szabályokat ne akkor dolgozzák ki, amikor a helyzet éppen megköveteli, hanem találják ki előre azt a keretrendszert, amit a különféle helyzetekben alkalmazni lehet. A szabályokat így mindenki megismerheti, felkészülhet rájuk, a kormánynak pedig csak annyi a dolga, hogy az aktuális állapotnak megfelelően hatályba lépteti a szükséges szabályokat. Készítsék fel a jogalkalmazókat is: a hivatalok, a rendőrség, a háziorvosok ne akkor találgassák a szabály értelmét, amikor már alkalmazniuk kellene.

Szokjanak le a „rendkívüli bejelentésekről” és a kvázi-jogszabályokról. A kormány láthatóan megkedvelte, hogy az új szabályokat előbb jelenti be a Facebookon, mint hogy kihirdetné a közlönyben. Más szabályok miniszteri utasítások, körlevelek formájában születtek meg. Ez nemcsak a jogállamiság követelményével ellentétes, de sok zavar forrása is volt, mert a bejelentés és a kihirdetett szabály sokszor nem volt átfedésben, a kvázi-normákat pedig gyakran csak szivárogtatásokból ismerhette a nyilvánosság.

A szabályok legyenek szakmailag alaposak, érthetők és a gyakorlatban is betarthatók. A kormány jogalkotása igen alacsony színvonalon zajlott: a szabályok gyakran érthetetlenek, ellentmondásosak voltak, pontatlan vagy többértelmű kifejezéseket, fordulatokat használtak. Emellett számtalan olyan szabályt alkottak, amit a gyakorlat kezdett ki, azaz lehetetlen volt betartani vagy betartatni őket. A szabályozás legyen hézagmentes, a fogalmak pontosak, az eljárási szabályok egyszerűek és életszerűek. Hiába kötelező például a kontaktkutatás, ha ennek elvégzésére nincs kapacitás, hiába van mentesítési eljárás, ha az hosszabb, mint maga a karantén. Idén a fél ország „munkavégzés céljából” járt külföldre, mert így szabadon utazhatott.

További részletek a cikkben.

 

 

Legolvasottabb cikkeink