• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

50-100 csecsemő ragad hónapokra kórházi osztályokon

Lapszemle 2023.11.22 Forrás: merce.hu
50-100 csecsemő ragad hónapokra kórházi osztályokon

A kormánynak nincs olyan stratégiája, amely választ adna arra, mi a teendő, ha nem nő a nevelőszülők száma a tervek szerint.

Rendszeresen ragadnak állami gondozásba kerülő csecsemők kórházi osztályokon több hónapra, mert nincs elég nevelőszülő, illetve az életkoruknak megfelelő intézményi ellátás – hívja fel a figyelmet a számos szakmai civil szervezetet tömörítő Gyermekvédelmi Civil Koalíció nyilatkozata a gyermekvédelmi törvényt (az 1997-est, amely még tényleg a gyerekek jogainak védelmében íródott) sértő, megdöbbentő gyakorlatra - írja a mérce.hu.

Bár a kormány maga is szorgalmazza a nevelőszülők számának növelését – kommunikáció szintjén legalábbis –, és törvény is kötelezte arra, hogy 2016. december 31-ig minden családjából kiemelt 12 éven aluli gyereket gyermekotthon helyett nevelőszülőnél helyezzenek el, ennek 2021 végéig sem tudott Magyarország eleget tenni. A civil koalícióban is részt vevő Hintalovon Alapítvány idei gyermekjogi jelentése szerint 2022-ben több mint 1500 12 évesnél fiatalabb gyerek nevelkedett intézményi keretek közt.

Még a 3 éves kor alatti állami gondozott gyerekek közül is 332-en gyermekotthonban éltek, közülük 151 0-12 hónapos csecsemő volt. A jelentés szerint fontos kiemelni, hogy a kormánynak nincs olyan stratégiája, amely választ adna arra a kérdésre, hogy mi a teendő abban az esetben, ha nem nő a nevelőszülők száma az elképzelések szerint.

A Hintalovon szerint ugyanakkor az erőltetett nevelőszülői elhelyezés is egyre több problémát jelent, miközben az alternatív ellátás egyéb formáit (így pl. a lakásotthoni férőhelyek bővítésére) nem segíti elő a kormány. Mint arra a szakértők rámutattak, a megnövekedett energiaárak, illetve a rohamosan növekvő infláció következtében tovább nőhet a gyermekvédelmi szakellátásba kerülő gyerekek száma (annak ellenére, hogy pusztán anyagi okból a törvény szerint nem emelhető ki gyermek a családjából). Ez állhat annak a hátterében, hogy tavaly folytatódott az évek óta tartó tendencia, miszerint a nevelőszülők egyre több gyereket nevelnek egyidejűleg. Míg 2001-ben még nevelőszülői családonként átlagosan két gyerek volt jellemző, 2022-ben átlagosan három gyerek nevelkedett egy nevelőszülői háztartásban.

Az utóbbi években jelentősen, huszonegyezerre emelkedett a családjukon kívül nevelkedő gyermekek száma, ugyanakkor ezzel egyidejűleg a nevelőszülők száma (mintegy hatezer) alig változik. A nevelésbe vett gyermekek több mint 70%-a nevelőszülőknél nevelkedik, a többiek gyermekotthonokban. Számos megyében, elsősorban az alföldi megyékben, továbbá Borsod-Abaúj Zemplén megyében a bekerülő gyermekek számának növekedése a nevelőszülők csökkenő vagy stagnáló létszámával párosul.

„A helyzetet nehezíti a 12 éven aluli gyermekek, de különösen a csecsemő és kisgyermekkorúak kirívóan elnehezült nevelőszülői elhelyezése.” Ez pedig azért is nagyon súlyos probléma, mert a koragyermekkor a gyermekek fejlődése szempontjából az egyik legmeghatározóbb és legérzékenyebb időszak, ezért a 3 év alatti gyermekek védelme kiemelten fontos – olvasható a gyermekjogi szervezetek közös nyilatkozatában.

A civilek saját forrásaikra hivatkozva azt írják, a nevelőszülői kapacitáshiány következtében napjainkban körülbelül 50-100 csecsemő „várakozik” több hónapig kórházi körülmények között, a finoman szólva sem ideális helyzetről pedig az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat (OGYSZ) 2022-es jelentése is beszámolt.

Emellett az alapvető jogok biztosa is vizsgálatot indított idén a nevelőszülőkhöz kerülő gyerekek ellátásának minőségével kapcsolatban. Az ombudsmani jelentés arról számol be, hogy „az OGYSZ igazgatójának tájékoztatása szerint a fővárosban nincs megfelelő számú nevelőszülő a 0-3 éves kor közötti gyermekek gondozására, nevelésére. Az egészségügyi intézményből kikerülő, valamint a csecsemőkorú gyermekek elhelyezése a megkérdezett szakszolgálatok szerint Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér és Hajdú-Bihar megyében is nehézségekbe ütközik, nevelőszülők hiányában csak intézményes elhelyezésre nyílik lehetőség”.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink