• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

500 grammos újszülöttet is sikerrel tudnak műteni

Lapszemle 2023.06.23 Forrás: Index
500 grammos újszülöttet is sikerrel tudnak műteni

Egy újpesti gyermekorvosi praxis vérkép-analizátort kapott, amely egy csepp vérből percek alatt ki tudja mutatni például a vérszegénységet.

Egy-egy innovatív orvosi eszköz jelentősen fel tudja gyorsítani a kicsik diagnosztikáját, csökkenteni a beavatkozások invazivitását és lerövidíteni a felgyógyulási időt, ezzel könnyítve a gyermekeket érő megpróbáltatásokon. Ezúttal tíz gyermekgyógyászati intézmény juthatott korszerű műszerekhez Gyógyvarázs programban, írja az Index

Négy budapesti intézmény és hat vidéki kórház, valamint egy mentőállomás jutott a betegség fókuszában a diagnosztikát és kezelésüket segítő eszközökhöz. Sarkad mentőállomása többek között a kicsik biztonságos hordágyon történő szállításához vákumos végtagrögzítő szetthez jutott.

Egy újpesti gyermekorvosi praxis vérkép-analizátort kapott, amely egy csepp vérből percek alatt ki tudja mutatni a vitamin- és ásványianyag-hiányt, a gyulladást, vérszegénységet. Az analízis során a táplálkozási és anyagcsere-betegségekre is fény derülhet, amelyeket korán felfedezve a családorvos a megfelelő szakorvoshoz irányíthatja a gyermeket, aki teljes életet élhet korszerű kezeléssel. Ilyen eszközhöz jutott korábban egy záhonyi gyermekorvos.

A térség hátrányos helyzetű, ha el kell küldeni laborvizsgálatra a gyerekeket, az eljutást sokszor nagyon nehezen tudják megoldani a szülők az anyagi és közlekedési nehézségek miatt. A helyben végzett vizsgálat ezt a problémát is megoldja, hiszen így időt, energiát és pénzt spórolnak a kis betegek szülei – nyilatkozta akkor a támogatás fontosságáról Ghanem Niyaz gyermekgyógyász főorvos.

A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermekszív Központja úgynevezett „high flow” orrkanülös rendszert kapott. A szívműtétet követő időszakban az elhúzódó gépi lélegeztetési igény kiváltására évek óta használnak ilyen eszközt. „Alkalmazásával sok légúti szövődmény előzhető meg.

Évente nagyjából 400 gyermekszívműtét, összesen 900 beavatkozás történik az intézményünkben, a non-invazív lélegeztető segítségével katéter nélkül tudjuk a legkisebbeket is lélegeztetni. Egy társadalmat úgy lehet megítélni, hogy hogyan foglalkozik a gyerekekkel, ebben nem állunk rosszul, ahogy az ilyen pályázatok is mutatják – emelte ki a klinikán a nyertesek kihirdetésekor Ablonczy László osztályvezető főorvos. A legkisebb gyermekek operációjánál sokszor nagyítóval műtenek az orvosok, aprólékosabb műszerekre van szükség, a szövetek, szervek sérülékenyebbek. 

Gyakran két kilogramm alatti újszülötteket operálunk, ehhez speciális eszközökre van szükség, olyan varróanyagokkal, amik az emberi hajszál hatodát teszi ki vastagságra, ezeket különleges tűfogókkal tudjuk használni, amik darabonként 1-2 millió forintba kerülnek. Egy szívtranszplantációnál ezen nem múlhat a siker, ugyanis ha az eszköz nem fog rendesen, végzetes vérzés is lehet a következménye — mondta el az Indexnek Prodán Zsolt Lóránt szívsebészfőorvos.

További részletek az Index cikkében.