• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

65 ezer gyerek született a Merck gyógyszereink segítségével.

Lapszemle 2022.11.19 Forrás: vg.hu
65 ezer gyerek született a Merck gyógyszereink segítségével.

A Merck több ráktípushoz egyedülálló terápiát fejlesztett ki, de ugyanez igaz a sclerosis multiplexre, és a meddőségi kezelésekre is.

Kutatás-fejlesztési kiadásainak mintegy 60 százalékát fordítja onkológiai kutatásokra a német Merck gyógyszergyártó cég, amelynek igazgatótanácsi tagja és egészségügyi üzletágának globális vezérigazgatója, Peter Guenter a VG-nek adott interjúban elmondta: több ráktípus esetében is egyedülálló terápiát fejlesztenek-fejlesztettek ki, de ugyanez igaz a sclerosis multiplexre, valamint a meddőségi kezelésekre is.

A világ legrégebbi gyógyszergyártó cége a német Merck, 1668-ban alapították Darmstadtban. A vállalat profilja mára nagyon sokszínűvé vált, de rendszeresen hangsúlyozzák: fő célja, hogy az innovációihoz minél szélesebb körben hozzáférhessenek. Milyen tapasztalatai vannak az egészségügyi ellátottságban világszerte fennálló különbségekről?

A Merck egészségügyi üzletága 2021-ben 1,7 milliárd eurót fektetett kutatás-fejlesztésbe, hogy olyan betegségek, mint például a rák különböző típusai vagy bizonyos neurológiai állapotok esetében új terápiás megoldásokkal tudjunk előállni. Ezt tekintjük első számú feladatunknak.

Fókuszált vezetési módszert alkalmazunk, amely azokra az innovációkra és betegségekkel kapcsolatos kutatásokra helyezi a hangsúlyt, ahol kiemelkedő szakértelemmel rendelkezünk. Emellett vezető szerepet töltünk be a termékenységi kezelések terén is. Európa jó részének demográfiai helyzete miatt óriási jelentőségűnek tartom, hogy segíteni tudunk a szülővé válásban azoknak a pároknak, akiknek ez természetes úton nem sikerülhetne. Büszkén mondhatom, hogy az elmúlt 15 évben 65 ezer gyermek született Magyarországon a mi gyógyszereink segítségével. 

Más, kevésbé szerencsés sorsú, afrikai, latin-amerikai vagy éppen ázsiai országokban viszont a legnagyobb probléma, amivel szembesülünk, a közegészségügy általános helyzete, hiszen sok helyütt még az alapszintű orvosi infrastruktúra, a legalapvetőbb gyógyító eljárások is hiányoznak. Ezeken a helyeken azon dolgozunk, hogy segítsük az egészségügyi infrastruktúra megteremtését képzésekkel, közegészségügyi programokkal és természetesen gyógyszerekkel.

Ha jól gondolom, ezekben az országokban nem tudnak ugyanannyit fizetni a termékeikért és a szolgáltatásaikért, mint például az Egyesült Államokban vagy Európa egyes államaiban.

Ez így van, ezért a fejlődő országokban elsősorban arra törekszünk, hogy az emberek hozzáférjenek a gyógyszereinkhez. Ezeken a helyeken nagyobb hangsúlyt fektetünk a speciális terápiákat támogató termékeinkre, mint az egyéb gyógyszereinkre.

Ezzel kapcsolatban azt is kiemelném, hogy célul tűztük ki bizonyos elhanyagolt trópusi betegségek, így például a schistosomiasis – más néven bilharziózis vagy vérmételyfertőzés – felszámolását. Ez egy szörnyű betegség, amely évente mintegy 240 millió beteget érint Afrikában. A cégünk már kifejlesztett egy kezelést a betegség leküzdésére, és egy adományozási program keretén belül 250 millió tablettát osztunk szét ingyenesen. A kór által sújtott negyvenhét országba juttathatjuk el ezt a gyógyszert egy-két éven belül, és reméljük, hogy akár már 2030-ra teljesen fel tudjuk számolni a schistosomiasist.

A szakszemélyzet hiánya, felkészültsége azonban súlyos gondot okozhat.

Igen, így igaz, ráadásul a mi termékeinknek a használata általában jóval nagyobb körültekintést igényel más gyógyszerekénél, ezért előzetesen meg kell győződnünk arról, hogy a kezelőorvosok jól alkalmazzák az adott készítményt, különben az egész visszafelé sülhet el, és nem valósul meg a kívánt pozitív eredmény, sőt! Ezért még egyszer hangsúlyoznám a képzések fontosságát.

Visszakanyarodva Európára: a gyógyszeriparban és általában az egészségügyben mit tart a legsürgetőbb feladatnak?

Az egyik fő nehézségünk az új készítmények árazásával és finanszírozásával függ össze. Mert bár létezik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), melynek révén a gyógyszerek központi törzskönyvezésen esnek át, ezt követően az egyes államokban más és más a hatósági eljárásrend egy-egy orvosság bevezetésénél, ráadásul rendszerint igen hosszú idő telik el a jóváhagyás megszerzése és a forgalomba hozatal között, így a betegek is csak késedelemmel jutnak hozzá a terápiához. Ezért úgy gondolom, hogy az árképzési és a finanszírozási feltételek harmonizációja elengedhetetlen.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink