• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

9002 orvos mehetett külföldre 14 év alatt

Lapszemle Forrás: Vasárnapi Hírek

Az elvándorlás okai között nem csak az alacsony bérek szerepelnek. A megfelelő munkakörülmények is hiányoznak.

Kilencezer-kettő. Összesen ennyi orvos kérte 2004 és 2018 márciusa között az úgynevezett „jóhírnév-igazolást" a Magyar Orvosi Kamarától (MOK) – értesült a Vasárnapi Hírek. Ezt akkor igénylik a szakemberek, ha külföldön szeretnének munkát vállalni. A bontás szerint 5394 szakorvos és 3608 szakképesítéssel még nem rendelkező rezidens kérte a szükséges dokumentumot.

A megismert kamarai adatok szerint a kivándorolt orvosok közül a legtöbben a fog- és szájbetegségek ellátói voltak, nem kevesebb mint 612-en, de magas volt a belgyógyászok (387) és az aneszteziológusok (357) száma is. Utóbbi azért is komoly probléma, mert ilyen szakemberek nélkül nem tudják műteni a betegeket.

Előfordulhat, hogy nem hagyták el mind a kilencezren végleg az országot; van, aki csak hétvégékre jár egy másik országba ügyelni, vagy néhány hetet itthon dolgozik, majd vált. Azonban akárhogy is nézzük, ez a több ezer orvos igenis hiányzik a hazai betegellátási rendszerből. Ha például nem egyetlen radiológus jutna egy ügyeletre közel száz betegre a Honvédkórházban, akkor előfordulhat, hogy nem kellene öt órát várni egy röntgenre.

Az elvándorlás okai között nem csak az alacsony bérek szerepelnek. A megfelelő munkakörülmények is hiányoznak, és gyakran úgynevezett orvosbárók, vagyis az osztályvezető főorvosok lehetetlenítik el fiatal kollégáik mindennapjait.

Az ÁEEK tájékoztatója alapján a 2016-os és a 2017-es évhez képest az idén is hiányszakma például a gyermek- és ifjúságpszichiátria, a fül-orr-gége gyógyászat, az ortopédia és a traumatológia, és a pszichiátria is. Ebben a kontextusban pedig kifejezetten fájdalmas adat, hogy 146 pszichiáter, 121 ortopédiai és 85 traumatológiai szakvizsgával rendelkező orvos ment külföldre az elmúlt 14 évben. Mellettük távozott 198 csecsemő- és gyermekgyógyász, 159 radiológus, 78 bőrgyógyász.

Az adatok alapján látható az is, hogy 297 háziorvos kért jóhírnév-igazolást, miközben az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) szerint 308 tartósan, vagyis legalább fél éve betöltetlen háziorvosi körzet van jelenleg az országban. Persze nem biztos, hogy az elvándorolt szakemberek épp ezeket a körzeteket tölthették volna fel, de legalább esélyt adhattak volna az ott élő betegek egy részének az állandó orvosi ellátásra.

Legolvasottabb cikkeink