• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A babának is jó: újabb érv a várandósedzés mellett

Lapszemle Forrás: mno.hu

A modern orvoslás szerint a terhesség alatt sem kell tartózkodni a sportolástól.

Ha az anya jó mozgásformát választ, nem kell káros hatásokkal számolnia, és nyugodtan élvezheti az edzés pozitívumait. A kutatók nemrég egy újabb, megdöbbentő érvvel is alátámasztották a terhesség alatti edzés fontosságát. Amerikai tudósok úgy vélik, bizonyítékot találtak arra, hogy ha a várandós anyuka rendszeresen sportol, akkor születendő gyereke is nagyobb eséllyel lesz a mozgás szerelmese. Bár pontosan nem tudják, mi lehet ennek az oka, végkövetkeztetésük mindenképp arra sarkallhatja a kismamákat, hogy áldott állapotban se feledkezzenek meg a mozgás fontosságáról. Ha ugyanis az anya orvosi tanácsoknak megfelelően teszi mindezt, nemcsak saját egészségét védheti, hanem születendő gyermeke egész életét is jobbá teheti – írja a New York Times cikke nyomán az mno.hu portálja.

Korábban mind az embereknél, mind pedig az állatoknál vizsgálták, hogy felmenőik aktivitása mennyire hatja át a várható életutat, az eredmények pedig azt mutatták, hogy azok a gyerekek, akiknek a szülei mozgásszegény életet folytattak, gyakran maguk sem váltak különösebben sportossá. Ezzel szemben az aktívabb szülők gyermekei jellemzően jobban rajonganak a testmozgásért. Ebben természetesen nagyon fontos szerepet játszik az otthoni környezet és a nevelés, hiszen a gyerekek utánozzák szüleik viselkedését, és tanulnak tőlük.

Emellett számos kutatás azt sugallja, hogy más biológiai tényezők – köztük a genetika – is fontos szerepet játszik ebben. Kiderült például, hogy bizonyos gének hajlamosabbá tehetik hordozóikat arra, hogy aktívabb életet éljenek, míg más génvariációk ennek épp az ellenkezőjét eredményezhetik.

Sok kutató ennek ellenére elképedve fogadja azt a legfrissebb eredményt, amelyet a FASEB tudományos folyóiratban tettek közzé a houstoni Baylor College of Medicine és a Rice Egyetem tudósai. Tanulmányuk arról szól, hogy a baba DNS-ében attól függően következhetnek be változások, hogy az anya fizikai aktivitásából adódóan milyen környezeti hatások érték születése előtt. Úgy találták, ez élete végéig hatással lehet az érintett egészségi állapotára.