• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A bajai kórház rendezte adósságait

Lapszemle Forrás: baon.hu-delmagyar.hu

Velkey György szerint nagy segítség a hatvanmilliárdos csomag, de az adósság óhatatlanul újra fog termelődni.

A bajai Szent Rókus Kórház azok közé az intézmények közé tartozik, amelyek minden beszállítójukkal szemben rendezte tartozásait. Dr. Tóth Gábor a kórház főigazgatója a közszolgálati rádióban a minap arról számolt be, hogy a március végén fennálló, féléves beszállítói követeléseknek eleget tett a kórház. Ez azt jelenti, hogy 264 vállalkozás felé rótta le tartozását. Mint Tóth Gábor fogalmazott, ezzel lélegzetvételhez jut az intézmény - írja a baon.hu portálja.

A kormány hatvanmilliárd forintot különített el a kórházi tartozások rendezésére, az intézmények által felhalmozott 83 milliárdos tartozás 45 milliárdra csökkent. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség elnöke azt mondja 8000 cég jutott hozzá a neki járó pénzéhez, átlagosan kinnlévőségeik nyolcvan százalékához. A beszállítók között 24 olyan vállalkozás is van, amelyek 500 millió forintnál nagyobb összegre vártak.

Lapinformációk szerint a cégek mintegy fele megkapta követelései 100 százalékát, ugyanakkor van néhány olyan beszállító is, amely csupán az egyharmadához jutott hozzá június végéig, a legjellemzőbb pedig a 60-70 százalékos teljesülés. A késedelmi kamat a beszállítók többsége számára álom maradt.

A kórházszövetség elnöke, Velkey György szerint óriási segítség a kórházak és a beszállítók számára hatvanmilliárdos csomag, de az adósság óhatatlanul újra fog termelődni, mivel a kórházak alulfinanszírozottak.

A témával kapcsolatban a delmagyar.hu portálja így ír: A Magyar Államkincstár legfrissebb adatsora áprilisi és májusi adósságállományt tart számon, és mint megtudtuk, az Állami Egészségügyi Ellátó Központnál sincsenek összegyűjtve ennél frissebb adatok.

E szerint a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely– Makó, vagyis az összevont vásárhelyi és makói kórház adóssága áprilisban 1 milliárd 153 millió forint volt, májusban 905 millió.

A komplett szegedi egészségügyi ellátórendszert működtető Szegedi Tudományegyetem adóssága áprilisban 2 milliárd 695 millió volt, májusi adat szerint 3 milliárd 449 millió.

A szentesi Bugyi István Kórházé áprilisban 1 milliárd 347 millió volt, májusban 1 milliárd 101 millióra csökkent. Az intézménynek pillanatnyilag 1 milliárd 38 millió az összes adóssága, de ebből 414 millió „a fizetendő szállítói állomány", a fennmaradó összeggel a fenntartónak, tehát az államnak tartozik az intézmény – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

Legolvasottabb cikkeink