• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A béremelés sem oldja a feszültséget

Lapszemle Forrás: Tolnai Népújság

Tíz év után béremelést hajtanak végre a járó- és fekvőbeteg-ellátás területén dolgozók körében.

A 350 ezer forint alatt kereső orvosok bére várhatóan több mint 65 ezer forinttal emelkedhet bruttóban. E felett sávos rendszerben csökken az emelésre szánt összeg. A szakdolgozók körében ennél jóval csekélyebb javulás várható – olvasható a Tolnai Népújság – online oldalán.

Örülünk, hogy valami történt a területen – közölte dr. Muth Lajos, a Tolna Megyei Balassa János Kórház főigazgatója, hozzátéve,  Szócska Miklós is hangsúlyozta, tudja, hogy ez lépés nem jelent teljes megoldást, és azon dolgozik, hogy folytatása is legyen. Azzal is tisztában vannak, hogy az emelés nem terjed ki mindenkire, aki az egészségügyi intézményekben dolgozik, így a háttérszemélyzetre, például a mosodákban, a konyhán, irodákban dolgozókra sem. Egyszerre azonban mindent nem lehet megoldani, remélhetőleg belátható időn belül mindenkire sor kerül, és nagyobb mértéket is el fog érni a béremelés.

Dr. Andriska István, a Magyar Orvosi Kamara Tolna megyei szervezetének elnöke is úgy nyilatkozott: kétségtelenül szép gesztus, ami a javítási szándékot tükrözi, de a béremelés jelenlegi mértéke önmagában kevés a probléma megoldásához. Hozzáfűzte azt is, az intézkedés az orvosok körében sem teljeskörű, legalábbis nem érinti azokat, akik nem közalkalmazottként, hanem vállalkozói státuszban, illetve gazdasági társaságok alkalmazottaiként végzik a munkájukat. Amennyiben az intézkedés egy folyamat része, első lépésnek jó, de önmagában nem fogja megoldani a bérfeszültségeket, és nem fogja itt tartani a fiatal orvosokat – mondta dr. Andriska István. Bár így már el lehet mondani, hogy egy osztályvezető főorvos bére talán eléri majd egy országgyűlési képviselő havi járandóságának 30–40%-át.

A szakdolgozók esetében a várható béremelés csekélyebb. Mint azt Munk Jánosné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei elnöke elmondta, az érintettek 32,4%-a bruttó 20 ezer, 15,1%-a 15 ezer, 21,2%-a 10 ezer forint feletti, 31,3%-a pedig 10 ezer forint alatti béremelésre számíthat. Nettóban még a legmagasabb emelési kategória esetében is csak 10–12 ezer forint pluszt kap kézhez a dolgozó. Azt, hogy ki melyik kategóriába esik a szolgálati idő és a végzettség is meghatározza. Ez egyszeri tűzoltásnak, első lépésnek elég, de áttörést nem fog hozni – fűzte hozzá az elnök. Arra is ígéretet kaptak, hogy mindennek szellemében rendezik a bértáblát, amely a munka törvénykönyvével egy időben lépne életbe, júliusban. Erről is láttak egy tervezetet, ami szerény javulást ígér, de például a főiskolai diplomával, vagy annál magasabb szintű végzettséggel rendelkezőket szinte egyáltalán nem érinti.

Az egészségügyi béremelés bejelentése óta több híradás is beszámolt arról, hogy az abból kimaradt háziorvosok, akár sztrájkolni is készek, ha a kormány áprilisig nem változtatja meg a döntését. A kezdeményezés a FAKOOSZ - Alapellátó Orvosok Országos Szövetségéhez köthető. Dr. Schranz Róbert, a Magyar Orvosi Kamara Tolna megyei szervezetének titkára, szekszárdi háziorvos elmondta, természetesen nagyon örültek volna, ha részesednének a béremelésben. Ugyanakkor annál, mint amekkorát a kórházi közalkalmazotti szférában végrehajtanak, ott és háziorvosok körében is jóval nagyobb mértékre lenne szükség.

Ahhoz, hogy magyarországi viszonylatban elfogadható legyen a családorvosok jövedelme, azt meg kellene duplázni. Dr. Schranz hozzáfűzte, nem tud róla, hogy Tolna megyében sztrájkkészültség lenne, de a FAKOOSZ-nak itt is vannak tagjai. A helyzetet nehezíti, hogy a megyében a legtöbb háziorvos vállalkozóként dolgozik, és ismereteik szerint, így nem sztrájkolhat. Vannak azonban más lehetőségek is, amelyekkel élhetnek a szakma képviselői.