• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A béremelés után döntenek: mennek vagy maradnak

Lapszemle Forrás: Elitmed.hu

Hatból öt orvos nem dönt addig az ország elhagyásáról, amíg meg nem kapja az augusztusi fizetésemelést.

Június 30-ig összesen 984 egészségügyi dolgozó, közöttük 542 orvos és 244 ápoló részére állítottak ki külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalban (EEKH). Tavaly ugyanebben az időszakban 759 szakember kért igazolást, ebből 469 doktor és 135 nővér volt. A szakmai kamarák és a Magyar Rezidens Szövetség szerint év végéig további emelkedés várható, ugyanis a migrációs folyamatok ősszel felerősödnek - írja az Elitmed.

Míg tavaly egész évben 314 ápoló kért jó hírnévigazolást, addig idén csak az első félévben 244 kórházi ágy mellett dolgozó folyamodott hatósági bizonyítványért a külföldi munkába álláshoz.
Ha csak 400-500 kolléga megy el, már az is felér egy közepes méretű város kórházának teljes ápolói gárdájával. Ez lehet, hogy a politikusok szerint nem sok, a MESZK álláspontja szerint viszont az itthon, kórházi betegágy mellett dolgozó 20-25 ezer nővérből ennyit veszíteni tetemes. A bátrabbak már 2-3 éve más országokban dolgoznak, az első fecskék most előkészítik a helyet a még itthon lévőknek. Egymást keresik és viszik ki dolgozni, a kint bevált magyar munkaerőktől az ottani munkáltatók is kérik, hogy vigyenek újakat - mondta a lapnak Babonits Tamásné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) fekvőbeteg-ellátási alelnöke.

Az elvándorlási kedv - különösen a fiatal orvosok körében - az év második felében ugrik meg jelentősen mondta az EEKH első féléves statisztikájának ismeretében Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Július-augusztusra esik a diplomaszerzés, október-novemberre fejeződnek be a szakvizsgák, így ősszel dőlnek el a migrációs folyamatok, akkor lesz igazi változás.

Májusban még messzinek tűnt a nyár vége, s hatból öt orvos nem dönt addig az ország elhagyásáról, amíg meg nem kapja az augusztusi fizetésemelést – számolt be tapasztalatairól a Rezidens Szövetség elnöke, aki érzékel némi bizonytalanságot a kollégáknál a béremelést illetően. Hozzátette, ha jövőre is megtörténik az újabb, ígért emelés, akkor az már valószínűleg a migrációs kedv csökkenését is magával hozza, s megtartó erő lehet. De ez csak a jövő évi költségvetés számainak pontos ismeretében lesz eldönthető. A várakozás minden esetre nagy a fiatal orvosok körében is.