• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A beteg érdekét szolgálja az új CT-készülék

Lapszemle Forrás: teol.hu

Új CT-készülékkel gazdagodott a Balassa János megyei kórház.

A gép minden eddiginél jobban „belelát a testünkbe", azaz pontosabb diagnosztizálást tesz lehetővé. A CT, más néven Computer Tomográfia, számítógépes rétegvizsgálat, amely a röntgen- és a számítástechnika összeházasításából jött létre. A készülék legyező alakú, keskeny sugárnyalábbal pásztázza a vizsgálandó testet, méri a belépő és kilépő sugármennyiséget. A térfogat minden pontjáról készült mérésekből számítástechnikai algoritmusok segítségével metszeti képet állít elő. Az eljárás részletes képalkotást tesz lehetővé az egész testről. Hátránya, hogy röntgensugárral működik. Az így készült képet vizsgáljuk mi, radiológusok. A mi feladatunk, Szentgyörgyi Albert szavaival élve: látni, amit mindenki lát és észrevenni azt, amit más nem vett észre – emelte ki dr. Sík Erzsébet, a megyei kórház radiológiai osztályának főorvosa, akivel a teol.hu portálja készített rövid interjút.

– A megyei kórházban hány ilyen készülék volt az új szerkezet megérkezése előtt, és évente körülbelül hány vizsgálatot végeztek velük?

– Az első generációs készülék 1986-tól működött, évente ezer beteget lehetett vele vizsgálni. Ezután még két darab, úgynevezett egy szeletes spirál üzemmódban dolgozó készülékünk volt. Ezen készülékekkel évente kilencezer beteget tudtunk vizsgálni.

– Miben áll a jelentősége az új készüléknek, miben jobb és több, mint az elődei?

– A Tolna megyei betegek ellátásának színvonala jelentősen javult, ennek a minden diagnosztikai igényt kielégítő berendezésnek a beüzemelésével. A készüléket, amely mindenben megfelel a XXI. század elvárásainak a paksi atomerőmű „Jövő energiája Térségfejlesztési Alapítvány" támogatásával tudtuk beszerezni. Az új készülék 64 szeletes, Siemens márkájú gép. Mint a szám is jelzi, egy időben nagyobb testtérfogatot tud vizsgálni. A szeletréteg vastagsága 0,6 mm, ami azt jelenti, hogy 0,6 milliméteres elváltozást is láthatóvá tesz. A gép tudása az előző készülékhez képest olyan, mint az egyszeres és a százszoros nagyító közti különbség. Május vége óta üzemel, és eddig 1837 beteget vizsgáltunk meg vele. A készülék gyors, az egész test vizsgálatára alkalmas, a mérési idő testtájanként 30 másodperc. A betegek számára igen kedvező a gyors vizsgálati idő, és ennek köszönhetően különösen alkalmas súlyosan sérült betegek vizsgálatára is. Egy vizsgálat során több ezer kép is keletkezhet, ezek kiértékelése eléggé időigényes. Intézményünkben jól felkészült, több szakvizsgával rendelkező szakorvosok munkája a leletezés. Az operátori munkát, a vizsgálatok végzését tapasztalt, jól képzett radiográfusok, főiskolát végzett asszisztensek végzik. A vizsgálatok nagy száma alapján érthető, hogy várólista lesz olyan betegségek esetében, amelyek nem igényelnek sürgősségi ellátást.

– Hogyan jutnak el a páciensek a vizsgálatra?

– A CT-vizsgálatokat klinikus szakorvosok kérhetnek – alapvizsgálatok (ultrahang, labor stb) elvégzése után – megfelelő indikációval. A betegek segítségére szükségünk van, feltétlenül hozzák el betegségükkel kapcsolatos összes orvosi leletet és a megelőző CT, stb. vizsgálatok képi anyagát is, legyen az film, vagy CD. A vizsgálat előtt három órával ne étkezzenek. Cukorbetegségüket, szedett gyógyszereiket pedig feltétlenül jelezzék a kérő orvosnak. Sürgős esetekben azonnal, tervezhető vizsgálatok esetében pedig legkésőbb három napon belül megkaphatják a leleteket.