• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az anyatejes táplálás előnyeit népszerűsítették

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Az anyatej világnapját ünnepelték Szolnokon.

A felmerülő különböző kérdésekre a helyszínen kaphattak választ a megjelent anyukák. Számos szakember, kismama és kisbaba látogatott el csütörtökön a szolnoki Tisza Szállóba, az anyatej világnapja alkalmából tartott ünnepi rendezvényre. A Szolnokon tizenkilencedik alkalommal tartott összejövetel célja az volt, hogy az anyatejes táplálás előnyeit népszerűsítse – írja a szoljon.hu portálja.

Világviszonylatban az anyák 70%-a szoptatja gyermekét egy éves koron túl is. Nálunk ez az arány még valamivel alacsonyabb. Ideális, ha akár két éves korig is anyatejhez jut a kisgyermek, hangzott el a rendezvényen, ahol Bakos Ferencné, járási vezető védőnő és dr. Nemes Katalin gyermekgyógyász szakorvos, laktációs szaktanácsadó tartott előadást a szoptatással, az esetleges problémákkal kapcsolatban. Az anyukák a helyszínen kaphattak választ a szakemberektől kérdéseikre.

Az anyatej a csecsemő legideálisabb tápláléka, életfontosságú vitaminokat, nyomelemeket tartalmaz – mondta Rózsáné Rigó Éva, megyei vezető védőnő a rendezvényen. Ráadásul nem kell melegíteni, mindig kéznél van, ideális, a baba életkorának megfelelő az összetétele, minősége, mennyisége. Segíti többek között a fogak fejlődését, valamint az anya és gyermek közötti érzelmi kötődés kialakulását, megerősítését. Nem mellékesen a szoptatott babák a későbbiek során kevesebbet betegeskednek.

Pozitív, hogy egyre több anyuka hajlandó szoptatni kisbabáját. Megyénkben az anyák közel hatvan százaléka táplálja kizárólag anyatejjel gyermekét a kicsi négy hónapos koráig. A hat hónapos babáknak pedig közel 40%-a kap kizárólag anyatejet.

Mindez – folytatta a megyei vezető védőnő – az anyukák egészségére is pozitív hatással van. Hiszen azok között, akik sokáig táplálták anyatejjel gyermeküket, ritkábban fordul elő mellrák vagy egyéb nőgyógyászati daganatos megbetegedés. De kevésbé hajlamosak a II-es típusú cukorbetegségre, csontritkulásra. Az anyatejes táplálás pszichére gyakorolt hatása sem mellékes. Meghaladottá vált az a korábbi nézet, mely szerint három óránként kell szoptatni a kisbabákat. Ma már az igény szerinti anyatejes táplálást népszerűsítik a védőnők – fűzte hozzá Rózsáné Rigó Éva.