• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A beteg jól van, a hivatal vizsgálódik

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A család jelezte, hogy Miskolcon műtenék meg a beteget, akit már előjegyeztek az idegsebészeti intézetben.

Cáfolja az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet (OITI) főigazgatója azt a hírt, miszerint pénzhiány miatt intézete életmentő műtétet tagadott meg egy betegtől – tájékoztat a Népszabadság.

Ismeretes, egyes hírek szerint pénzhiány miatt nem végeztek el egy életmentő műtétet az Országos Idegsebészeti Intézetben, hanem az életveszélyben lévő beteget mentőautóval továbbküldték Miskolcra. Az országos intézetnek, amely éppen a legmegfelelőbb hely a koponyán belüli beavatkozások elvégzésére, elfogyott erre a műtéttípusra fölhasználható havi kerete. Ezért a többmilliós eljárás elvégzéséhez az intézet orvosai kértek segítséget a pécsi klinikától, de a pénz ott is elfogyott. Végül az asszony műtétjét a miskolci megyei kórház vállalta.

Gusztonyi Ágnes, az idegsebészeti intézet főigazgatója a Népszabadságnak azt mondta: már a múlt pénteken előjegyezték e hét elejére a beteg érműtétjét, ám a hozzátartozók augusztus 20-án azt jelezték az ügyeletes orvosnak, hogy az asszony ellátását a család barátja a miskolci megyei kórházban megszervezte. Munkatársa ilyen helyzetben nem is tehet mást, mint amit tett. Telefonon rákérdezett a miskolci kórházban a beteg hozzátartozói által megnevezett szakorvosánál, hogy tudják-e fogadni a fiatal nőt.

A főigazgató szerint egyetlen beteget sem tarthatnak erőszakkal egyetlen kórházban sem. Hozzátette: a beteg az életmentő ellátást az intézetben megkapta, a műtét célja, amire éppen itt is készültek, hogy befejezzék az ellátást, azaz bezárják a megrepedt érfalat. De abban biztos, hogy ők nem kerestek meg senkit azért, hogy a beteget helyettük ellássa.

Azt viszont már Csiba Gábor, a miskolci megyei kórház főigazgatója erősítette meg, hogy az életet közvetlenül veszélyeztető problémát a budapesti országos intézet kezelte és elhárította. A nő állapota stabil volt, de nem végleges. Ő úgy tudja: a hozzátartozóknak a beteg utaztatásában semmi szerepük nem volt. Hozzátette: őt vasárnap értesítették a munkatársai arról, hogy az országos intézet pénzügyi kerete kimerült, ugyanilyen okokból Pécsett sem tudják ezt a beteget fogadni. Munkatársa ekkor kis türelemre kérte az idegsebészeti intézetből jelentkező orvost, mert pénz Miskolcon sincs, de ha kap igazgatói engedélyt, átveszi a beteget.

Az Országos Tisztiorvosi Hivatal a szaktárca kérésére vizsgálatot indított az ügyben.