• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Keresik a gyógyulás és a pénz útjait

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Fülesdi Béla szerint sürgősen át kell gondolni az ápolóképzés helyzetét.

Évek óta már felsőfokon is lehet ápolói képzettséget szerezni, ezzel párhuzamosan viszont egyre kevesebben jelentkeznek az olyan alapszintű képesítést igénylő nővérállásokra, ahol a leghétköznapibb teendőket kell ellátni a betegek körül. Ezért sürgősen át kell gondolni az ápolóképzés helyzetét, és különös súlyt kell kapnia az alapszintű képzésnek – véli a szaktárca tanácsadó testületének vezetője. S bár a fizetésekre a szakmai kollégiumnak nincs befolyása, Fülesdi Béla a béremelést is elengedhetetlennek tartja, hiszen – mint mondta – az ápolók havonta átlagosan nyolcvanezer forintért visznek három műszakot, s ez szintén nem kedvez a szakma megítélésének.

A hatvan gyógyítói szakma képviselőit – a tagozatokat – egyesítő kollégiumnak kell kidolgoznia az ellátás tárgyi és személyi feltételrendszerét is. Az elnök elmondta, a tagozatok a közelmúltban végeztek azzal a feladattal, amely alapján meg lehet majd határozni, hogy az egyes betegségeket a súlyossági fokuk tükrében hol a legcélszerűbb ellátni.

Fülesdi tájékoztatása szerint első lépésben a Semmelweis-tervben térségenként meghatározott ellátóhelyeket vették alapul, s ehhez a térképhez igazítják majd a gyógyítás említett kompetenciaszintjeit, s rendelik hozzá, hogy egy-egy kórképet a rendszer mely szintjén lehet a legmagasabb színvonalon és leggazdaságosabban ellátni.

A beérkezett szakmai anyagok feldolgozásával a kollégiumnak november 30-ig végeznie kell. Az elnök úgy tartja, a cél az, hogy a bonyolultabb, ezért nagyobb rutint és komolyabb műszeres hátteret igénylő beavatkozásokat csak az arra felkészült kórházban végezzék. Az elnök elismerte, hogy ennek gazdasági-racionalizálási okai is vannak, de a kollégium feladata, hogy a két szempontnak közös nevezőt találjon. Fülesdi szerint az egészségügy finanszírozásában egy ideig valószínűleg nem várható jelentős javulás, ezért is szükséges az ésszerűsítés és a rendszerben lévő tartalékok kiaknázása.

Mivel a professzor szerint a páciensek ellátása a legmagasabb szakmai színvonalon és legésszerűbben a térségi betegszervezés keretében valósítható meg, ezért elképzelhetőnek tartja, hogy az igények és a feladatok összesimítása következményeként a kisebb intézmények kevesebb aktív ellátást végeznek majd, de alapvető szerepük lehet fontos krónikus ellátási feladatok megvalósításában.