• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A betegbiztonság érdekében…

Lapszemle Forrás: boon.hu

A GYEMSZI válasza alapján az egri és a mezőkövesdi kórházak együttműködése a kövesdieket szolgálja.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettől (GYEMSZI) megkérdeztük – írja a lap: Mi az elvárás ma Magyarországon a sürgős ellátásra szorulóknál; ez teljesül-e az új struktúrában a dél-borsodiak tekintetében? Ha Egernek megnőtt az ellátási körzete, miért csökkentették az aktív ágyszámait? Képes-e így ellátni a feladatát? Valóban megnőtt a sürgős ellátásra való várakozás ideje? (Egyáltalán: van-e várakozás sürgős ellátásnál?) – olvasható a boon.hu portálján.

A feltett kérdésekre a GYEMSZI a következőket válaszolta: „Az ellátórendszer újraszervezésekor a térségi igények, az eddigi, természetes betegutak figyelembe vételével alakult ki, hogy a mezőkövesdi kórház az egri Markhot Ferenc Kórház telephelyeként működik a továbbiakban, 45 krónikus belgyógyászati (fekvőbeteg) ággyal. A mezőkövesdi kórház a járóbeteg ellátás fejlesztéseként az eddigi fölé még 30 belgyógyászati órát kapott, és 24 órás meghosszabbított járóbeteg ellátás indul a belgyógyászati szakmában. Vagyis, lényegesen megerősödött az ellátás (30 plusz óra, 24 órás belgyógyászati szolgálat és krónikus belgyógyászat 45 ágyon) ellátatlan beteg nem marad a térségben. Alapszintű belgyógyászati ellátást ezentúl is a mezőkövesdi kórházban kap a lakosság. Súlyosabb, nagy eszköz igényű, illetve specializációt igénylő eseteket a térségben eddig is a nagyobb centrumokban láttak el, nem helyben.

Azáltal, hogy az egri kórház átvette MISEK-től a mezőkövesdi telephelyet, az egri kórház krónikus ellátása is megoldottá vált. Az egriek eddig például Gyöngyösön kaptak krónikus ellátást, Mezőkövesd lényegesen kedvezőbb számukra. Az egri és a mezőkövesdi kórházak együttműködése mindkét város lakosságát szolgálja, a közös működtető révén jó minőségű, és kiegészítő szakmai működés, kooperáció alakul ki, a betegbiztonság érdekében.

A sürgősségi esetek ellátásában változás nincs, mindig a legközelebbi intézménybe viszik a betegeket. Általános elv, hogy amennyiben az esetet helyben nem tudják megfelelően ellátni, akkor a beteg állapotának stabilizálása után továbbszállítják őt a megfelelő ellátóhelyre.

A betegellátás a mezőkövesdi és az egri kórházban is zavartalan és biztonságos. Magyarországnak egy, a korábbinál jóval hatékonyabban működő egészségügyi ellátórendszerre van szüksége, ahol a minőségi szolgáltatásokhoz betegségétől és anyagi helyzetétől függetlenül egyforma eséllyel fér hozzá az ország valamennyi polgára. Az egészségügy vezetése minden esetben a betegek biztonságos és jó minőségű ellátását tartotta és tartja szem előtt."