• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A betegek érdekében

Lapszemle Forrás: feol.hu

Tapasztalatcserére gyűltek össze a szakemberek a Fejér megyei kórházban rendezett onkológiai szakmai napon.

Húsz éven át minden második esztendőben vándorgyűléseken találkoztak a szakemberek a Magyar Onkológusok Társaság hívására. Ezekben az években alakultak ki a megyei onkológiai gondozó központok, így a találkozók alkalmat adtak arra, hogy az orvosok kicseréljék tapasztalataikat és folyamatosan nyomon követhették a fejlődést. A pénteki szakmai nap programjában a fehérvári onkológiai központ kialakulásáról is szót ejtett Cseh főorvos, aki végigkalauzolta a résztvevőket a mostanra végre végleges helyére került osztályon – írja a feol.hu portálja.

Mostanra a központok már mindenütt megvannak, az összejövetelek felélesztése a szakmai program mellett most azt a célt szolgálja, hogy a problémák felvetésével a betegek érdekeit képviseljük - mondta Cseh József főorvos, a Szent György kórház onkológiai osztályának vezetője, a nap szervezője. Az egészségügyben most látható folyamatok a központosítást szorgalmazzák, ez az onkológia területén nem feltétlenül jó a betegeknek jegyezte meg a főorvos. Aki ugyanis távol él a sugárterápiás központoktól, annak például gondot okozhat az utazás.

Igaz ugyan, hogy Országos Egészségpénztár finanszírozza a költségeket, ám csak utólag – mutatott rá Cseh József. Annak pedig, aki a betegszállítást választja, fel készülni egy egész napos túrára, hiszen a kocsi adott esetben több településről szedi össze a betegeket, és ez időbe kerül. Van kezelés, amelyik esetében akár harmincnál is több alkalommal kell ezt végigcsinálni, ráadásul úgy, hogy a kezelés után erős rosszulléttel is számolni kell könnyen el lehet hát képzelni, hogy a beteg inkább föladja és egyszercsak nem megy többet ilyen feltételek mellett. Ezt kell tudatni az egészségügyi vezetéssel a betegekért, akik nem tudják elég erősen képviselni az érdekeiket hangsúlyozta Cseh főorvos, aki elmondta: jelenleg egy tucat sugárterápiás központ működik az országban, a 13. a veszprémi lesz.

A kérdésre, nem lenne-e túl drága minden megyében központot fenntartani, a szakember úgy reagált: van erre vonatkozó ötlet egy kollégájuktól. A különleges berendezéseket nyilván nagyon sokba kerülne fenntartani. Lehetnének viszont a betegeknek elérhető közelségben kisebb készülékek, mondjuk Fehérváron is, amelyekkel a daganattal küzdők 85 %-a ellátható. Ezeket akár úgy is lehetne működtetni, hogy egy-egy szakember ide utazik és ő végzi el az egyébként előre, mondjuk online leszervezett kezeléseket. Például erről a javaslatról is készülhetne megvalósíthatósági tanulmány – tette hozzá Cseh József.

A MOT dunántúli szekciójának kerekasztal konferenciáján a megyék onkológiai központjainak helyzetéről is szó esett, majd szakmai előadások következtek, bemutatkoztak az onkológiai gondozó és az osztály munkatársai is. A résztvevők megismerkedtek a Kézenfogva Onkológiai Klub életével, tevékenységével és egy gyógyult beteg történetével – emeli ki a portál.