• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A betegek után most az elesetteken segít

Lapszemle Forrás: teol.hu

Caritas Hungarica díjjal ismerték el a szekszárdi csoport vezetője, dr. Pasztarak Erzsébet nyugdíjas főorvos kiemelkedő tevékenységét.

Az idén 36 önkéntes karitász munkatárs vehette át a Caritas Hungarica-díjat október 5-én Budapesten a Magyar Szentek Templomában. A Caritas Hungarica-díjat azok a plébániai karitászmunkatársak kapják, akik a legtöbbet tettek karitatív tevékenységben a rászorulókért: az idősek, a betegek, a családok, a gyermekek, a társadalom peremére sodródottak támogatásáért. A Pécsi Egyházmegyéből kitüntetettek között van dr. B. Tóth Mihályné dr. Pasztarak Erzsébet is, akivel a teol.hu portálja beszélgetett.

A bátai általános iskola után a szekszárdi Garay János Gimnáziumban folytattam a tanulást, majd a Pécsi Orvostudományi Egyetem következett 1963-ban. Az általános orvosi karon avattak orvossá 1969-ben. A férjem is oda járt, de azt nem mondhatom, hogy ott ismerkedtünk meg, mert mindketten bátaiak vagyunk. Egyetemistaként házasodtunk össze, a férjem már a szekszárdi kórházban volt, s én szigorló orvosként mondhatni, utána jöttem. Hat évig a véradó állomáson dolgoztam, utána a központi laboratóriumban. Amikor külön vált a kémiai és az izotóplaboratórium, akkor ez utóbbinak az osztályvezető főorvosa lettem, 25 éve. Akkor és később jutottunk hozzá a nálunk szerencsésebb országokban már alkalmazott eszközökhöz. A korszerű tomográfiás készülék beszerzésében közreműködött dr. Józan Jilling Mihály főorvos úr is, ő elsősorban a szívvizsgálatokban volt igen nagy segítségünkre. Hazai viszonylatban az elsők között sikerült létrehozni egy igen korszerű izotópdiagnosztikai laboratóriumot – idézte fel dr. B. Tóth Mihályné dr. Pasztarak Erzsébet, aki főorvosként onnan ment nyugdíjba.

Azon kérdésre, hogy honnan a vonzódás a másokat segítő tevékenység iránt, a főorvos asszony így válaszolt: nem tudja, de talán az átlagosnál nagyobb empátiakészsége játszott közre, ami a kórházi munkájában is megnyilvánult. Mint mondta, ez a munkatársai esetében is így volt, s ezt a betegek nagyra értékelték. 1994-ben Szekszárdról ketten jelentkeztek egy szociális tanfolyamra, melyet elvégeztek és Farkas Béla plébános bíztatására 1995-ben létrehozták a karitász csoportot, melynek működését később és jelenleg is Bacsmai László plébános támogatja.

A főorvos asszony elmondta azt is, állami támogatást nem kapnak, de mint alapítvány pályázatokat adhatnak be, adományokat fogadhatnak, illetve a templomi Szent Antal perselybe került pénzzel gazdálkodhatnak. A segítség, amit nyújtanak, nagyon sokrétű, az élelmiszer- és egyéb adományoktól a segítő beszélgetésekig terjed. A most kapott díj is jórészt a szekszárdi csoport széles körű tevékenységének az elismerése.

Legolvasottabb cikkeink