• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A betegen is múlik, hogy túlél-e egy infarktust

Lapszemle Forrás: origo.hu

Genetikai okai is vannak annak, hogy mindig is több volt a szív- és érrendszeri beteg Európa ezen régiójában.

Az elmúlt 20 évben 15 ezerről 6 ezerre csökkent a heveny szívinfarktus miatti halálozás száma Magyarországon – ez egyrészt annak köszönhető, hogy hihetetlen gyorsasággal fejlődik a szívgyógyászat, másrészt pedig annak, hogy Magyarországon 19 centrum alakult, ahol 24 órában fogadják a betegeket, és 60 perc alatt elérhető bárhonnan az országban a szívkatéterezés. Többek között erről is beszélgetett az origo.hu dr. Merkely Bélával, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatójával.

Ön az egészségügyi ellátásért felelős főorvosa a júliusban kezdődő vizes világbajnokságnak. Mikor kapta meg a feladatot, és összeállt-e már a teljes orvosi team?

A feladatot két évvel ezelőtt kaptam, ekkor választottak meg az idei világbajnokság orvosi ellátásért felelős vezetőjének. Nem idegen tőlem ez a terület, ugyanis évtizedeken át úsztam majd vízilabdáztam, és jelenleg is a vízilabdások orvosi bizottságának vagyok az elnöke. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán dolgozik az úszók csapatorvosa, és tavaly én kísértem el az úszókat Rióba. Az idei világbajnokságra két évvel ezelőtt kezdtük összeállítani az orvosi csapatot. Az egyetemen is hirdettünk, és csaknem 650 orvossal, szakdolgozóval és önkéntessel felállt a vizes világbajnokság teljes orvosi team-je. A szakorvosok és orvosok száma 200-220 között van, és körülbelül ennyien jelentkeztek önkéntesnek is. Mi adjuk a doppingvizsgálatokhoz a kísérő önkénteseket is, akik orvostanhallgatók. Így a doppingvizsgálatért felelős csapattal is együttműködünk. A feladatot egyébként a Semmelweis Kft. bonyolítja, amelynek egyszemélyes tulajdonosa a Semmelweis Egyetem - így az orvosi csapat felállítását és a beosztásokat is egyszerűen tudjuk menedzselni. A Semmelweis Egyetem a teljes infrastruktúrájával támogatja az ellátást. Jelen vagyunk, és teljes egészségügyi ellátást nyújtunk az öt versenyhelyszínen – beleértve a balatonfüredi helyszínt is -, a nyolc edzéshelyszínen, és a harminc szállodában, ahol a sportolók és a világbajnokság résztvevői megszállnak. A verseny kétszer két hétig tart, de ez egy-egy hét felkészülési idővel egészül ki – vagyis orvosaink hat hétig, a hét minden napján, 24 órában készenlétben állnak mindenhol.

Jön a nyár, az igazi kánikula, a hőségriasztások, ilyenkor fokozottabban veszélyben vannak a szívbetegek, vagy kevésbé veszélyes számukra a forróság?

Az tény, hogy nyáron kevesebb beteg hal meg szívelégtelenségben, mint télen. Fontos azonban, hogy ilyenkor nagyon kell figyelni az idős szívbetegekre, ugyanis hajlamosak a kiszáradásra, az alacsony vérnyomás kialakulására, könnyen megszédülhetnek és az eszméletüket is elveszíthetik. Azt tanácsolom, hogy mindenki – különösen a szív- és érrendszeri betegek – bőségesen fogyasszon folyadékot, lehetőleg ásványvizet a hőségben. A kellő mennyiségű folyadék nyitva tartja az ereket, ez pedig segíti a szervek vérellátását. Ha napi 2-3 liter vizet iszik egy idős beteg, akkor a vérnyomását is szinten tarthatja – kevésbé ingadozhatnak az értékek. Mivel idős korban már az erek – így a szívkoszorúerek is – sokkal merevebbek, az érfalak kevésbé rugalmasak, ezért a szervezet a vízháztartásának változását sokkal nehezebben tolerálja.

Évtizedek óta halljuk, hogy Magyarországon a vezető megbetegedések és persze halálokok egyike a szív- és érrendszeri betegségek különböző formái. Eközben azt láthatjuk, hogy egyre többen ismerik fel a mozgás és az egészséges táplálkozás, valamint a dohányzásmentes élet előnyeit. Ez látszik-e már a statisztikán? Kevesebb-e az új szívbeteg az országban?

Összetettebb a probléma, de valóban sok minden látszik a statisztikákon. Elsősorban az, hogy az elmúlt húsz évben hét évvel javult a várható élettartam Magyarországon. Ebből körülbelül négy év a szív- és érrendszeri megbetegedésekben történő halálozás csökkenésének a következménye. Egyfelől kevesebben kapnak infarktust Magyarországon, másfelől pedig sokkal jobb a kezelése ma már a szívbetegségeknek. Ma már az egész országban 24 órás infarktusellátás működik – minden régióban. Tizenkilenc centrumban látják el, és megállás nélkül fogadják a betegeket. Ez óriási előrelépés, ugyanis egy infarktusos beteg - ha időben kórházba kerül -, ma Magyarországon 20-60 percen belül elvégzik a szívkatéterezést, megnyitják az elzáródott koszorúeret. Ez az idő – a 20-60 perc – nemzetközi viszonylatban is elfogadott. Talán emiatt is jelentősen kevesebben halnak meg heveny szívizominfarktusban Magyarországon - az elmúlt 20 évben ez 15 ezerről 6 ezerre csökkent. Azt viszont kétségtelen, hogy még mindig jelentős a kardiovaszkuláris halálozás aránya az országban – de ha Európa egészét nézzük, ebben a régióban mindig is magasabb volt a szívbetegek száma és aránya. Még mindig nagyon sok a beteg, de a jó ellátás és a megfelelő gyógyszeres kezelés mellett tovább tudunk a pácienseinknek megfelelő életkilátásokat biztosítani. Emellett számos beavatkozás segíti a betegek gyógyulását – ilyen a már említett katéteres koszorúér-megnyitás, a szívritmuszavarok katéteres ablációs kezelése – ilyenkor a szívritmuszavarért felelős területet keressük fel a mozgó szíven, és rádiófrekvenciás energiával nagyon célzottan gyógyítani tudjuk. Rendszeresen végzünk katéteres billentyűműtéteket, vagy újraélesztő berendezéseket – modern defibrillátorokat - ültetünk a betegbe. Ezek a beavatkozások jelentős mértékben meghosszabbíthatják a beteg várható élettartamát.

Említette, hogy Európán belül a mi régiónkban mindig is több volt a szívbeteg ember. Mi ennek az oka?

Egyrészt genetikai okai is vannak annak, hogy mindig is több volt a szív- és érrendszeri beteg Európa ezen régiójában. Hiteles adatok szerint már az 1900-as évek elején is jóval több volt a kardiovaszkuláris beteg Magyarországon, és most is. Másrészt környezeti okai is vannak a nagyobb számú megbetegedésnek. Nézzük meg, hogy hogyan étkezik egy magyar ember, és hasonlítsuk össze például egy francia étterem kínálatával. Egy párizsi étteremben körülbelül fele akkorák az adagok, mint egy magyar család vacsorája, ráadásul a tányéron van hal, zöldség, és isznak hozzá egy deci vörös- vagy fehérbort is.

További részletek a weboldalon.

Legolvasottabb cikkeink