• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A betegközpontúbb egészségügyről szólhat az év

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

Nagy változásokat ígér az államtitkárság, miközben az érdekvédők is szervezkednek.

Fontos változások jöhetnek idén az egészségügyben. Egyrészt azért, mert az októberben kinevezett Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkárnak csaknem három hónap elteltével már illendő a gyakorlatban bizonyítania, hogy amit állít, az igaz, és sokkal betegközpontúbbá, gazdaságosabban működtethetőbbé tehető az ellátórendszer. Másrészt azért, mert mindeközben – a kormányzati lépések ellenére – az ágazatban dolgozók körében fokozódni látszik a feszültség, egyesek szerint a sztrájk is érlelődik - írta a magyaridők.hu.

Megerősítik az alapellátást, a kórházakban kancellári rendszert vezetnek be, elkezdik az egészségügyi és a szociális ellátás szétválasztását, hozzálátnak az új szuperkórház és ezzel a fővárosi fekvőbeteg-ellátórendszer átalakításához, és újfajta minőségbiztosítási rendszert vezetnek be a kórházakban – a korábbi nyilatkozatok alapján ezek a feladatok várnak 2016-ban az egészségügyi ágazat vezetésére.

A jogszabályok megnyitják az utat egy olyan alapellátás felé, ahonnan valóban csak azokat küldik tovább szakrendelőbe, kórházba, akiket a szakorvosokkal megerősített praxisközösségek nem tudnak ellátni. A tárca minapi közlése szerint hamarosan napvilágot lát és januártól hatályba is lép az ehhez szükséges rendeletek első csomagja.

A kórházi kancellári rendszer bevezetése nem kevesebbet jelent majd, mint a kórházak gazdasági autonómiájának megszűnését, amitől az egészségügyi államtitkár valódi áttörést vár a kórházi működésben. Ennek lényege, hogy mindazokat a feladatokat, amelyek nem tartoznak szorosan a betegellátáshoz (munka-, bér- és pénzügyek, mosoda, étkeztetés, stb.), leválasztják a kórházakról, hogy azok kizárólag a betegek gyógyítására koncentrálhassanak...

Az előre elhatározott lépések mellett a szaktárcának idén is fel kell készülnie „nemkívánatos" eseményekre. Az egyik ilyen az adósságrendezés, amely annak ellenére megkerülhetetlen lesz, hogy tavaly minden korábbinál nagyobb összeget, 60 milliárd forintot fordított erre a célra a kormány. A másik probléma, hogy az egészségügyiek körében ismét fokozódni látszik az elégedetlenség. Még több terv, még több nyilatkozat