• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A betegség és egészség ma is pénzkérdés

Lapszemle Forrás: ATV - Egyenes beszéd

Rácz Jenő: A Kórházszövetség javaslatával százmilliárd forinttal lehetne növelni a közforrásokat.

Akinek van pénze elmenni magánorvoshoz, magánrendelőbe, az hamarabb és jobb minőségű egészségügyi ellátáshoz jut, mint az, aki szegény, és vár a sorára, és reménykedik abban, hogy nem lesz késő, mire a megfelelő kezelést megkapja. Fizetős vagy sem, magán vagy sem - erről is beszélt az ATV EGyenes Beszéd című műsorában Rácz Jenő, volt egészségügyi miniszter, a Magyar Kórházszövetség volt elnöke, kórházigazgató.

- Az orvostudomány sokkal gyorsabban halad, mint az országok gazdasági teljesítőképessége. Ezt egyetlen ország se tudja követni. És itt van az óriási dilemma. Amikor ezek a lehetőségek rendelkezésre állnak, akkor mi - nyilván közfinanszírozásból - el tudunk egy bizonyos mennyiségű beteget látni egy bizonyos színvonalon. Én úgy érzem, hogy ez valóban fejlődött, és persze még sokat fog fejlődni. Ugyanakkor nem mondhatjuk, hogy lehetetlenné tesszük a technológia új vívmányainak elérését, mert közfinanszírozásból nem tudjuk biztosítani. Gondoljunk bele, ez oda vezetne, mint amikor annak idején a hegyeshalmi határnál kilométeres sorok álltak azért, hogy mondjuk mélyhűtőt behozzanak, vagy valamilyen technológiai berendezést. Tekintettel arra, hogy a határok átjárhatóak, hogyha mi nem biztosítunk arra lehetőséget, hogy amit közfinanszírozásból nem tudunk megtenni, azt meg lehessen vásárolni, akkor ez a vásárlóképes erő ki fog menni külföldre és ott fogja megvenni ezeket a szolgáltatásokat - mondta el a műsorban.

Rácz Jenő szerint a közfinanszírozás lehetőségeit növelni kell. A kórházszövetség most tett le egy olyan jellegű javaslatot, amelynek a segítségével mintegy százmilliárd forinttal lehetne növelni a közforrásokat. Ugyanakkor, amikor a statisztikákat nézzük, akkor azt látjuk, hogy a közfinfanszírozás és magánfinanszírozás aránya relatíve magas Magyarországon a magánfinanszírozások vonatkozásában. Tehát minden harmadik forint az magánzsebből megy. Ennek következtében meg kell találni azokat a technológiákat is, hogy a közfinanszírozás is növekedjen  átláthatóbb legyen a magánfinanszírozás és az aránya is csökkenjen. Ez ugye paradoxnak tűnik, pedig van egy módszer. Tehát most azt mondom, hogy hirdessük meg az egészségügy területén a rezsicsökkentést, ami például a gyógyszerellátás területén megtörtént. Százmilliárd forinttal csökkent a közfinanszírozás részesedése a gyógyszerpiac vonatkozásában, ugyanezen a területen tízmilliárd forinttal csökkent a lakossági teher is. A sürgősségi ellátásban, traumatológiai ellátásban nem megkérdőjelezhető az, hogy a közfinanszírozás dominanciáját kell továbbra is képviselni.

A teljes adás megnézhető itt