• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

A betegségen átesett oltottaknak háromszintű védettsége lesz

Lapszemle 2021.04.21 Forrás: 168 Óra Online
A betegségen átesett oltottaknak háromszintű védettsége lesz

Az ő esetükben szinte teljes mértékben elhanyagolható annak az esélye is, hogy tünetmentesen tovább fertőzzenek.

Az előírt három hónapnál hamarabb is beadathatják maguknak az oltást a fertőzésen átesettek, akiknél ezáltal a háromszintű immunválasz mindegyike kialakul, míg pusztán a vakcinától csak az első és a második – mondta a 168.hu-nak Rusvai Miklós virológus.

– Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy aki átesett a betegségen, az is oltassa be magát, mert tartósabb lesz az immunválasza a koronavírus ellen – hangsúlyozta a virológus. Mint mondta, a protokollban előírt három hónapnál előbb is felveheti valaki az oltást, ha behívják. – Természetesen érdemes jelezni az orvosnak, hogy még nem telt le a három hónap és egyéni elbírálás után a háziorvos eldönti, hogy valaki oltható vagy sem. Alapvetően, ha valaki három-négy héttel a fertőzés után megkapja bármelyik oltóanyagot, nem lehet belőle baj. A három hónapot azért szokták ajánlani, mert ennyi ideig az is biztosan védett, akiben nem alakult ki olyan nagymértékű immunválasz – szögezte le.

Azt azonban, hogy kiben milyen mértékben alakul ki védettség a betegség után, leginkább saját genetikánk határozza meg. – A vakcina felvételével azonban biztosak lehetünk abban, hogy kellőképpen védettek vagyunk a súlyos megbetegedés ellen a második oltás után – mondta. Hozzátette, a betegségen átesettek esetében immunológiailag teljesen mindegy a vakcina típusa – tehát, hogy mRNS, vektor vagy inaktivált vírus – a fő, hogy felvegyük az oltást, mert így nem csupán kettő, de háromszintű immunválasz jön létre.

– Bármilyen oltóanyag a betegségen átesettek szervezetében hosszabb és tartósabb immunitást ad, és az ilyen emberekben, az oltás hatására mind a háromszintű védelem kialakul. A nyálkahártyavédelem, a sejtes immunitás és az ellenanyagfüggő immunválasz is. Míg azok, akik csak vakcinát kapnak, mondjuk vektor vagy mRNS vakcinát, ott csak a sejtes és az antitestes, tehát ellenanyagos immunválasz alakul ki. Az inaktivált vakcinával oltottaknál elsősorban antitestes immunitás alakul ki, és még a sejtes immunitás is általában elég gyenge, tehát ott a három immunrétegből vagy immunvédekezési mechanizmusból tulajdonképpen csak az egyik működik. A vektor és mRNS vakcinákkal oltottaknál kettő. De aki fertőzésen is átesett, és oltást is kapott, ott mind a három, tehát azoknak a legtökéletesebb a védelme – magyarázta a szakértő.

Ezzel pedig, az ő esetükben szinte teljes mértékben elhanyagolható annak az esélye is, hogy tünetmentesen tovább fertőzzenek. – Bár matematikai esély van arra, hogy a korábban fertőzésen átesett és már teljesen – tehát mindkét oltással – immunizáltak fertőzzenek, ennek gyakorlati jelentősége annyira elhanyagolható, hogy ezt szinte ki is lehet zárni.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink