• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A betiltott dizájnerszerek helyett vannak nagy visszatérők

Lapszemle Forrás: bama.hu

Újra megtalálhatóak az éjszakában az illegális kábítószerek, mint az extasy, melyeket a dizájnerdrogok söpörtek le a színről.

Partibusz járja a múlt hét óta a pécsi utcákat hétfőtől szombatig, éjjelenként, hogy menetrend szerint, biztonságosan hazaszállítsa a bulizókat. Az ötletgazdát, Szemelyácz János pécsi addiktológust, az INDIT Közalapítvány elnökét arról kérdeztük, hogy manapság mivel bódítják magukat a fiatalok az éjszakában szerte az országban – olvasható a bama.hu portálján.

A függőséget okozó szerek közül a fiatalok körében még mindig az alkohol jelenti az egyik legnagyobb problémát. A nem illegális, de kábítószerként használt szerek közül ugyanakkor a pentakristály nevű szer a legelterjedtebb. Ezt orrba felszívva, és intravénásan egyaránt alkalmazzák, nyilvánvalóan attól függően, hogy valaki milyen „kemény" drogos – mondta Szemelyácz János. Elképzelhető azonban, hogy ez a drog is hamarosan tiltólistára kerül majd, például a Ginához az egyik első úgynevezett dizájnerdroghoz, és több társához hasonlóan – tette hozzá az addiktológus.

A korábban is illegálisnak számító serkentők közül Szemelyácz János információi szerint visszajött, és újra egyre népszerűbb a régi extasy, illetve az amfetamin-származékok, amelyek itthon igazából a kilencvenes évek végén, a kétezres évek elején bukkantak fel nagymértékben. Ezeknek egyebek mellett amiatt áldozott le az elmúlt években, mert felbukkantak az egy időben legálisan megvásárolható dizájnerdrogok. Azzal azonban, hogy ezek jó részét tiltólistára helyezték, a fiatalok azt mondják, hogy akkor inkább az erősebb, „jobb anyagért" fizetnek, és vállalják a lebukás kockázatát, így bukkant fel ismét például az extasy nagyobb mértékben.

A természetes és a mesterséges marihuána is dívik a fiatalok között, habár a „fű" hagyományosan az egyik legtöbbek által kipróbált illegális szer volt mindig is. A mesterséges marihuána amiatt népszerűbb a fiatalok körében, mert olcsóbb, s ráadásul, kissé megtévesztően, a biomarihuána néven is emlegetik, miközben egyébként egy JVH-tartalmának köszönhetően ható, teljesen szintetikus, emiatt veszélyesebb szerről van szó – húzta alá Szemelyácz.

Az élsportban használt illegális dopping működési rendszeréhez hasonló elven szervezhetik meg a pécsi addiktológus szerint az ideig-óráig legális drogutánpótlást. Szemelyácz János úgy tudja ugyanis, hogy a más országok mellett hazánkba is kerülő úgynevezett dizájnerdrogok többsége Kínából származik, ahol gyakorlatilag gyógyszertári körülmények közt állítják elő azokat a vegyületeket, amelyeket később hivatalosan, kezdetben törvényesen hoznak forgalomba, például növényvédőszerként.

Amikor pedig egy-egy ilyen vegyületet tiltólistára helyeznek, már jön is az utánpótlás, egy a korábbihoz összetételben nagyon hasonló, mégis más szer, amely újra bejárja a tiltásig vezető, néha hosszadalmas utat. Csakúgy mint a doppingban, a szabályokat megkerülni szándékozók egy lépéssel mindig a hatóságok előtt igyekeznek járni. Állítólag akár a kétezret is elérheti azoknak a vegyületeknek a száma, amelyek drogként beválhatnak – emeli ki a portál, hozzátéve azt is, hogy egyre nehezebb helyzetben vannak a drogmegelőzéssel foglalkozó hazai szervezetek az INDIT Közalapítvány elnöke szerint, az elmúlt években ugyanis a tizedére esett vissza az e célra nyújtott állami támogatás összege. Amíg négy éve még 1,5 milliárd forint volt a rendszerben, mára éves szinten 130 milliót költhetnek megelőzésre.