• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A bölcsességfogig és tovább – avagy válaszutak az egészségügyben

Lapszemle 2022.12.13 Forrás: G7.hu
A bölcsességfogig és tovább – avagy válaszutak az egészségügyben

5-6 évvel ezelőtt a szolgáltatók még nem foglalkoztak azzal, hogy a biztosítók igényeihez igazítsák a folyamataikat, ma folyamatos az egyeztetés.

A széles körben közismert trendek, mint az öregedő társadalmak, a várható élettartam növekedése, vagy a népességrobbanás, nem csak Magyarországon helyezik nyomás alá az egészségügyi rendszert. Ezek a problémák azonban hazánkban is olyan megoldásokat sürgetnek, amelyek hosszú távon fenntarthatóvá teszik a terület finanszírozását, miközben az ellátások minőségét, széles körben való hozzáférhetőségét is biztosítják - írja a G7.hu magánellátásról szóló cikksorozatában Schaub Erika biztosítási szakértő.

A magán egészségbiztosítások szerepe és ismertsége folyamatosan növekszik: a kockázati személybiztosítások adómentességének 2019-ben történt megszüntetése okozott megtorpanást, de azóta ismét növekedő pályára állt a kereslet... De mekkora piacról is beszélünk a magánegészségügyi biztosítások kapcsán? Az elmúlt két évben több mint 30 százalákkal nőtt a piac, 2021 végén 26 milliárd forintot meghaladó bevétellel. A fejlődés leginkább a céges biztosításokat érinti – becsléseink szerint összpiaci szinten a szerződések 90 százaléka vállalati biztosítás –, de az egyéni szerződéskötések is szépen fejlődnek. Azonban az is érdekes összehasonlítás, ha a biztosítási szektor teljesítményét összemérjük a magánegészségügyi piac nagyságrendileg 400 milliárdos volumenével: ez mutatja, hogy van tere a további fejlődésnek.

Hogy ez a fejlődés milyen időtávon válik érzékelhetővé, azt most nagyon nehéz megbecsülni. Különböző, az öngondoskodás fontosságára irányuló kutatásaink is igazolják, hogy bár a lakosság tudatossága nő, sajnos egyre kevesebben tudnak rendszeres megtakarítások formájában félre tenni, mind a nyugdíjcélú megtakarításokra, mind az egészségügyi kiadásokra.

Általánosságban azt látjuk, hogy az emberek még mindig előbb biztosítják vagyontárgyaikat, mint az egészségüket. Paradox a helyzet azáltal, hogy miközben a magyarok leginkább az egészségbiztosítás által fedezett eseményektől tartanak a legjobban az életükben, ezen a területen az egyik legalacsonyabb a biztosítással való lefedettség. Továbbiak a teljes cikkben