• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A brit mutánssal fertőzöttek között is lehetnek szuperterjesztők

Lapszemle 2021.03.16 Forrás: origo.hu
A brit mutánssal fertőzöttek között is lehetnek szuperterjesztők

Galgóczi: reményeim szerint lesz olyan hét, amikor csaknem egymillió embert oltunk be.

„Ha ilyen ütemben zajlik az oltás, ahogyan most, akkor talán nyár elejére elérhetjük a közösségi és egyéni védelmet is. Tehát az egyén védett lesz - hiszen megkapta az oltást -, és mivel sokan megkapják a vakcinát, közösségben sem tud hatékonyan terjedni a kórokozó" - mondta az Origónak adott interjúban Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályának vezetője.

Folyamatosan oltják az embereket, elsősorban az időseket és a krónikus betegeket. Mikor kezdhetik el oltani a fiatalabb, egészséges embereket, akik regisztráltak és meg szeretnék kapni a vakcinát?

Ez attól függ, hogy hogyan érkeznek a vakcinák, és hogy tudunk haladni a tervezett stratégia szerint az oltásokkal.Ráadásul ezt a tervet a járványügyi helyzet is befolyásolhatja. Elsősorban még mindig az idősebbeket oltjuk, hiszen ők vannak a legnagyobb veszélyben. Náluk nagyobb az esélye annak, hogy súlyos betegség alakul ki a fertőzés következtében, és akár kórházba is kerülhetnek. Még egyszer mondom: minden attól függ, hogy milyen oltóanyag-mennyiségek érkeznek, hiszen ezen múlik, hogy milyen gyorsan tudjuk beoltani először a kockázati csoportba tartozókat, majd a fiatalabb, nem krónikus pácienseket, akik meg szeretnék kapni a védőoltást.

Mindenki a háziorvosától várhatja az értesítést, vagy oltópontokra is kaphatnak az emberek „behívót"?

Bárkit behívhatnak az oltópontra is, mert az oltóanyagok érkezésének függvényében reményem szerint lesz olyan hét, amikor cskanerm egymillió embert oltunk be. Egyrészt azért, mert esedékessé válik az emlékeztető - második - oltás, másrészt azért, mert úgy tervezzük, hogy ilyen sok vakcina érkezik rövid időn belül. A háziorvosokat nem terhelhetjük ennyire, hiszen így is rengeteget dolgoznak - szerveznek is, oltanak is, és a betegeiket is ellátják. Biztos tehát, hogy lesz, aki sms-ben kap értesítést, hogy valamelyik oltópontra érkezzen, de az is lehet, hogy levélben értesítik az oltás idejéről és helyszínéről. Ezért is fontos, hogy mindenki pontosan adja meg az adatait - a lakcímét, a telefonszámát és a tajszámát - a regisztráció során, hogy minél kevesebb hiba csússzon az értesítésekbe.

Előfordulhat, hogy valaki már elkapta a vírust, de még nincsenek tünetei, és a betegség lappangó fázisában kap oltást? Ha igen, annak milyen következményei lehetnek?

Ha az oltás után nem sokkal megjelentek a koronavírus tünetei, többnyire az derült ki, hogy valóban a védőoltás beadása előtti napokban fertőződött meg, és már nem tudta az oltás kifejteni a hatását, nem tudta megakadályozni a betegség kialakulását. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ha valaki lappangási időben kapta meg az oltást, nem lett súlyosabb a betegség lefolyása. Továbbiak az interjúban