• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A célzott terápiáké a jövő: a HUNCHEST program

Lapszemle 2022.11.19 Forrás: MedicalOnline
A célzott terápiáké a jövő: a HUNCHEST program

Ma már az előrehaladott tüdőrák is évekig kontrollálható, de néha gyógyítható is lehet.

A tüdőrák területén forradalmi újdonságok érkeztek és várhatók is. Alapvetően változott meg a gondolkodásunk. A betegek kezelése korábban sok kudarccal és szenvedéssel járt. Ma már az előrehaladott betegség is évekig kontrollálható, de néha gyógyítható is lehet, sokszor éveket adhatunk a betegnek jó életminőségben – nyilatkozta a medicalonline.hu-nak dr. Pápai-Székely Zsolt, a Fejér Megyei Szent György Kórház tüdőosztályának vezetője, 2022 májusa óta a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke.

A Covid a pulmonológusszakmát érintette először és leginkább. Mit tanultak belőle, mi az, amit hasznosítanak a poszt-Covid-időszakban is?

– Messze nem tartunk még a Covid-járvány végén, nem látjuk, hogy milyen nehézségek várnak még ránk, vagy mennyire szelídül meg a járvány. Bár a korábbinál kevésbé súlyos tünetekkel, de ismét egyre több covidos beteg kerül kórházba, ezt a mi kórházunkban is egyre több osztályon tapasztaljuk, de más intézményekből is erről számolnak be. Nem intenzív ellátást igényelnek, mint a második és harmadik hullámban, hanem inkább belgyógyászati típusú osztályokon fekszenek.

A jelenleg aktív orvosgeneráció nem ismert ilyen nagy járványt, az egész újdonságként jelentkezett. Nem gondoltuk, hogy a régi nagy pandémiákhoz hasonló tapasztalatokat fogunk szerezni. Megtanultuk, hogy mennyire esendőek vagyunk, milyen katasztrofális következményeket okozhat egy ilyen apró mikroorganizmus, súlyos hatással az egészségre és a gazdaságra is.

Tüdőgyógyászként megtanultuk a higiénés óvintézkedések pontos betartását, hiszen korábban nem maszkban és védőöltözetben vizsgáltuk a betegeket. Az is fontos tanulság, hogy nem tudhatjuk, melyik beteg lesz esendő. Sokszor egyébként egészséges beteg állapota romlott rövid idő alatt rohamosan, míg mások társbetegségekkel is gyorsan átvészelték a fertőzést.

A mostani pandémia véget fog érni, hiszen a történelem során minden járvány néhány év alatt lecsengett. A védettek száma folyamatosan nő, az immunitás erősödik egyrészt a betegséget átvészeltek egyre nagyobb száma, másrészt a védőoltások következtében. A spanyolnáthajárvány is elmúlt, holott nem volt ellene hatásos gyógyszer, sem pedig vakcina.

– Merre tartanak a pulmonológiai kutatások?

– Az alapkutatások fő célpontja az asztma és a COPD, ez hosszú ideje fontos téma. Az idiopátiás tüdőfibrózis (IPF) is előtérbe került, már vannak ellene hatékony gyógyszerek, mint ahogy más interstitialis tüdőbetegségek esetében is. Meglepődtünk, milyen sok ilyen beteget találunk, mióta jobban odafigyelünk rá. Az ilyen állapotok többségére nem létezett terápia, ezért kevésbé fordítottunk rá figyelmet.

A tüdőrák területén forradalmi újdonságok érkeztek és várhatók is. Alapvetően változott meg a gondolkodásunk. A betegek kezelése korábban sok kudarccal és szenvedéssel járt. Ma már az előrehaladott betegség is évekig kontrollálható, de néha gyógyítható is lehet, sokszor éveket adhatunk a betegnek jó életminőségben. Újabb indikációkat keresünk a már meglévő gyógyszerekhez, genetikai eltéréseket azonosítunk a célzott kezelés érdekében. Ez sokszor nagyon pici betegcsoport azonosítását jelenti, lassan gyűlik össze a kellő mennyiségű adat. A célzott szerek fejlesztése drága, a készítmények viszont csak kisszámú betegnek megfelelők, az ipar így nem kapja vissza a költségeit. Ez a gyógyszerfejlesztés komoly nehézsége.

További részletek a cikkben.