Egy héten kétszer is ehetünk chips-et, ha nem fogyasztunk belőle 40-50 grammnál többet.
Az ünnepek alatt harmadával többet ropogtatunk, hiszen a szilveszteri bulik elengedhetetlen kellékei a burgonyaszeletek és más sós nassolnivalók – írja a kisalfold.hu portálja.
Télen, különösen decemberben ötödével többet ropogtatunk, mint az év többi időszakában, így a Chio győri gyárában is nagyüzemben készülnek a sós harapnivalók. A sóspálcikák, chips-ek fogyasztása 15% százalékkal magasabb decemberben, mint az év egyéb időszakában, de leginkább – 40% százalékkal – a mogyorófélék forgalma nő. A karácsonyi készülődés és vendégvárás az olajos magvak és mogyorófélék időszaka, míg a szilveszter egyértelműen a chipsek és a mixek ünnepe.
– A sós snack szakmában különösen hajtós időszak a két ünnep közé eső négy munkanap, ekkor az amúgy is zakatoló decemberi forgalom további egyharmaddal emelkedik – emelte ki Szabó Gábor, az Intersnack Magyarország piackutatója.
Jó hír az örök diétázóknak – a kiegyensúlyozott étrend része lehet a chips is, ha mértékkel, és nem főétkezések helyett fogyasztjuk. Egy héten kétszer is ehetünk burgonyachips-et, ha egyszerre nem fogyasztunk belőle 40-50 grammnál többet – mondta dr. Szabó S. András professzor, a táplálkozás és az élelmiszer-kémia szakértője.
– A burgonyaszeletek természetes alapanyagokból készülnek és sótartalmuk, bár meglepő, de alacsonyabb a fehérkenyérénél. Lelkiismeret furdalás nélkül ropogtathatunk tehát az ünnepek alatt, de mint minden élelmiszer esetében, fontos, egyszerre mennyit fogyasztunk el belőle – jegyezte meg dr. Szabó S. András.