• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem mindenki tartja be a bejglitörvényt

Lapszemle Forrás: Délmagyarország

Az egyik legalapvetőbb probléma, hogy nem vajjal, hanem margarinnal készítik a beiglit.

Nyomokban zellert tartalmazhat – áll az egyik szegedi hipermarketben vásárolt omlós diós tekercs zacskóján. Tavaly óta nem hívhatják bejglinek az ilyen élelmiszereket, de a szegedi mestercukrász szerint sokan fütyülnek a törvényre – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

A napokban elárasztották a hipermarketeket a különféle bejglik és olcsóbb társaik, az úgynevezett omlós tekercsek. Végigolvasva az összetevők listáját közel 70 összetevőt számoltak össze. Többek között nátrium-propinát, csillagfürt, szójaliszt, nátrium-szteaoril-2-laktilát is van benne, de még kajszibarackíz is. A listában azonban a legizgalmasabb, hogy nyomokban zellert is tartalmazhat.

– Amióta tavaly törvénybe foglalták, hogy mi nevezhető bejglinek, azóta vezették be a tekercs kifejezést – nyilatkozta Gyuris László szegedi mestercukrász. A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint csak akkor számít bejglinek a termék, ha a tömege legalább 250 gramm, és a töltelék mennyisége a késztermékben legalább 40 tömegszázalék.

A szabályozás kitér a minimális zsír- és cukortartalomra is, valamint arra, hogy milyen összetevőket lehet, illetve nem lehet felhasználni a bejgli készítéséhez. Mákos és diós bejgli esetén szójaőrlemény és szójatermék például nem használható fel. Előírás, hogy a termék megnevezését ki kell egészíteni azzal, hogy a töltelék jellegét meghatározó anyag milyen százalékban található meg a késztermékben.

– Ezt a törvényt azonban nem tartja be mindenki, sok gyártót ez egyszerűen nem hat meg. Ha a bejgli ára 900 forint alatt van, akkor bizony van ok az aggodalomra. Az egyik legalapvetőbb probléma, hogy nem vajjal, hanem margarinnal készülnek. Pedig a 80%-os zsírtartalmú vaj is előírás. A tészta enélkül nem lesz olyan omlós, ráadásul ezeket a termékeket nem kézzel gyúrják, inkább géppel, nagyüzemben, így aztán nem lesz olyan lágyságú. A töltelék sem az igazi, a legtöbben nem tesznek bele mézet, pedig ez alapvető – tette hozzá a szegedi mestercukrász.

Legolvasottabb cikkeink