Az egyik legalapvetőbb probléma, hogy nem vajjal, hanem margarinnal készítik a beiglit.
Nyomokban zellert tartalmazhat – áll az egyik szegedi hipermarketben vásárolt omlós diós tekercs zacskóján. Tavaly óta nem hívhatják bejglinek az ilyen élelmiszereket, de a szegedi mestercukrász szerint sokan fütyülnek a törvényre – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.
A napokban elárasztották a hipermarketeket a különféle bejglik és olcsóbb társaik, az úgynevezett omlós tekercsek. Végigolvasva az összetevők listáját közel 70 összetevőt számoltak össze. Többek között nátrium-propinát, csillagfürt, szójaliszt, nátrium-szteaoril-2-laktilát is van benne, de még kajszibarackíz is. A listában azonban a legizgalmasabb, hogy nyomokban zellert is tartalmazhat.
– Amióta tavaly törvénybe foglalták, hogy mi nevezhető bejglinek, azóta vezették be a tekercs kifejezést – nyilatkozta Gyuris László szegedi mestercukrász. A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint csak akkor számít bejglinek a termék, ha a tömege legalább 250 gramm, és a töltelék mennyisége a késztermékben legalább 40 tömegszázalék.
A szabályozás kitér a minimális zsír- és cukortartalomra is, valamint arra, hogy milyen összetevőket lehet, illetve nem lehet felhasználni a bejgli készítéséhez. Mákos és diós bejgli esetén szójaőrlemény és szójatermék például nem használható fel. Előírás, hogy a termék megnevezését ki kell egészíteni azzal, hogy a töltelék jellegét meghatározó anyag milyen százalékban található meg a késztermékben.
– Ezt a törvényt azonban nem tartja be mindenki, sok gyártót ez egyszerűen nem hat meg. Ha a bejgli ára 900 forint alatt van, akkor bizony van ok az aggodalomra. Az egyik legalapvetőbb probléma, hogy nem vajjal, hanem margarinnal készülnek. Pedig a 80%-os zsírtartalmú vaj is előírás. A tészta enélkül nem lesz olyan omlós, ráadásul ezeket a termékeket nem kézzel gyúrják, inkább géppel, nagyüzemben, így aztán nem lesz olyan lágyságú. A töltelék sem az igazi, a legtöbben nem tesznek bele mézet, pedig ez alapvető – tette hozzá a szegedi mestercukrász.