• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A Covid ellen bevethető gyógyszerekről

Lapszemle 2022.01.06 Forrás: 24.hu
A Covid ellen bevethető gyógyszerekről

Hatékony az egyik amerikai Covid-gyógyszer, a másik az újabb mutációk miatt aggályos lehet.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) koronavírus elleni használatra vészhelyzeti engedélyt adott a Merck gyógyszergyár antivirális szerére, a molnupiravirra. A gyógyszer mérsékelten hatékony a vírus ellen, miközben több komoly kutató is arra figyelmeztet: elősegítheti az új, potenciálisan veszélyesebb variánsok születését, ráadásul akár rákkeltő is lehet, és születési rendellenességeket okozhat. A Pfizer szintén vészhelyzeti engedélyt kapott paxlovid gyógyszeregyüttese ugyan hatásosabb, mint a molnupiravir, de itt meg a mellékhatásokra érdemes figyelni, írja a 24.hu.

A molnupiravirt egyébként eredetileg az influenza ellen fejlesztették ki, csakúgy, mint a favipiravirt, az előbbinek azonban a Journal of Infectious Diseases tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint sokkal erősebb mutagén hatása van. A Merck képviselője újságírók kérdésére azt válaszolta, hogy „a gyógyszer biztonságos lesz, ha rendeltetésszerűen használják, és olyan koncentrációban, amilyenben vizsgálták”. Az FDA a fentiek miatt a fogamzásgátlásra és a szexuális élet felfüggesztésére biztat a molnupiravir szedése alatt, és a kúra előtt terhességi teszt elvégzésére kötelezi a nőket.

Míg közvetlen mellékhatások miatt a molnupiravirnál nem kell aggódni (a mutagén hatást nem szokták ide sorolni), a Pfizer gyógyszere, a paxlovid éppen emiatt okoz aggályokat a kutatóknak. A paxlovid egy kombináció, három tablettát takar, ebből kettő nirmatrelvir, egy pedig ritonavir. Sokkal jobban szerepelt a klinikai kutatásokon, mint a molnupiravir, 89 százalékban előzte meg a kórházba kerülést. A szer egy célzott vírusproteáz inhibitor, azaz egy olyan enzimet blokkol, amire a vírusnak szüksége van a szaporodáshoz. A nirmatrelvir a Pfizer antivirális hatóanyaga, a ritonavir pedig egy antiretrovirális gyógyszer, amelyet hagyományosan a HIV kezelésére használnak. Utóbbi biztosítja, hogy a nirmatrelvir tovább maradjon a szervezetben, és hosszabb ideig legyen képes kifejteni a hatását. A ritonavir ugyanis elnyomja a CYP3A nevű kulcsfontosságú májenzimet, amely számos gyógyszert, köztük a nirmatrelvirt is lebontja.

Legolvasottabb cikkeink