A jobb mikrobiomú csecsemők mindössze 5 százalékánál alakult ki egy éves korra valamilyen ételallergia.
Írországi kutatók többszáz csecsemőtől vett székletmintát vizsgáltak meg, és arra jutottak, hogy azoknak a babáknak a mikrobiomja, akik a pandémia idején, a lezárások időszakában születtek, jobb minőségű, mint a Covid előtti babáké - írta a Sky News nyomán a hvg.hu.
Az Allergy című szaklapban publikált tanulmány szerint a szakemberek azt vették észre, hogy a "pandémia-bébik" bélflórája előnyösebb összetételű volt a valamivel idősebb társaikénál. Ennek részben az lehet az oka, hogy azoknál a csecsemőknél, akik kevesebb fertőzésnek voltak kitéve, ritkábban és kevesebb antibiotikumot kellett alkalmazni, márpdig az antibiotikum a bélflóra "jó baktériumait" is megöli. A "pandémia-bébiknek" csupán a 17 százalékánál kellett egy éves korukig antibiotikumot alkalmazni, míg a járvány előtt születettek 80 százalékánál alkalmaztak életük első évében antibiotikum-alapú terápiát.
A jobb mikrobiomú csecsemők mindössze 5 százalékánál alakult ki egy éves korra valamilyen ételallergia, míg a kontrollcsoportban, a Covid előtt született babáknál ez az arány 22,8 százalék volt.