• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A covid megmutatta milyen sebezhető világban élünk

Lapszemle 2024.01.23 Forrás: zaol.hu
A covid megmutatta milyen sebezhető világban élünk

"El kellene indítani egy új felvilágosodást, hogy az embereket érdekelje a tudomány, és akkor máris az álhírek ellen lehetne küzdeni".

A Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) középiskolásoknak szóló tehetséggondozó programjának Zala vármegyei bázisán a nagykanizsai Batthyány-gimnáziumban hétfőn tartott előadást dr. Kemenesi Gábor virológus, akit a zaol.hu kérdezett. A Junior Prima-díjas magyar biológus, víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának és a Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai laboratóriumának adjunktusa Víruskutatás, a klímaválság tükrében címmel beszélt az érdeklődő fiataloknak.

A járványról szólva dr. Kemenesi Gábor hozzátette: minden járványt tragédiák és halálesetek sora kíséri. Ami egyedivé tette a mostani járványt, hogy már a modern, globalizált világot érintette. Ilyen még nem volt, hogy ebben lett volna járvány.- Most megmutatta, hogy mennyire sebezhető ez a világ - folytatta. - Azok a járványok, amikkel mi küzdünk sokszor nincs meg bennük az a potenciál, hogy világ körüli útra indulnak, mint a covid. Abszolút bennük van az a potenciál, hogy Dél-Ázsia teljes mértékben leáll. Ebben a világban, amiben élünk ezt a mi pénztárcánk, a mindennapjaink is megérezné. Nem engedhetjük meg azt a luxust, hogy ezek a járványok elszabaduljanak, akár csak lokálisan, figyelni kell rájuk, de ennek megvan a maga tudománya. Erről is szó esett az előadásban, hogy egyelőre kevés kutatóval dolgozunk. Szeretnénk, ha több szakember lenne és akkor még jobban is védekezhetnénk a járványok ellen.

- A tudósoknak meg kell jelenniük a közösségi média felületeken is - fogalmazott. - Manapság a tudománytagadás a felvilágosodás előtti szintet üti meg körülbelül, tehát ismét egy nyitásra lenne szükség a társadalom felé.

A covid elleni oltásról szólva dr. Kemenesi Gábor elmondta: a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ nemrégiben kiadta az oltási ajánlásait, mely összhangban van a nemzetközivel. A covid analóg módon az influenzához hasonlítható, aki tehát érintett, az évente vegye fel. Ő egy egészséges fiatal szervezet és nincs is olyan tudományos adat, ami azt mutatná, hogy neki előnyt adhatna a sorrendben ötödik vakcina. Viszont a családjában van olyan idős cukorbeteg, akit megvéd azzal, ha felveszi a védőoltást.