• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

„A csecsemők számára a legmegfelelőbb az anyatejes táplálás”

Lapszemle 2023.08.05 Forrás: 24.hu
„A csecsemők számára a legmegfelelőbb az anyatejes táplálás”

Ezt is válaszolta a Belügyminisztérium egy anyának, aki a dráguló tápszerek miatt fordult a tárcához. 

Virágh Kitti bizonyos tápszerek árának emelkedéséről kérdezett, mire a tárca a válaszlevelében hosszan részletezte a szoptatás fontosságát. Az édesanya nem elégedett meg a válasszal és visszaírt a belügynek, írja a 24.hu

A csecsemők egészséges fejlődése kiemelkedő társadalmi és egészségpolitikai érdek – ezzel a mondattal kezdi levelét a Belügyminisztérium helyettes államtitkára annak az édesanyának, aki július elején közel hétezer aláírást vitt a minisztérium épületéhez azt követelve, hogy állítsák vissza a csecsemőtápszerek támogatását.

Virágh Kitti magánakciója előtt még májusban megkereste Novák Katalin köztársasági elnököt is, hogy arról érdeklődjön, miért kellett több tápszer támogatását jelentősen csökkenteni. A Sándor-palota azonban azt írta vissza az anyának, hogy a köztársasági elnöknek jogszabályi felhatalmazás hiányában „segítő szándéka ellenére” nincsen lehetősége arra, hogy a konkrét ügyet kivizsgálja, azzal kapcsolatosan intézkedéseket tegyen vagy kezdeményezzen, az illetékes hatóságok és szervezetek számára kérést vagy utasítást fogalmazzon meg, ezért a levelet továbbították az ügyben illetékes Belügyminisztériumhoz. A tárca június 23-ai keltezéssel írta meg a válaszát, amely július 12-én érkezett meg Virágh Kitti e-mail fiókjába.

Bidló Judit helyettes államtitkár által szignózott és a lapunkhoz is eljutott levél első részében hosszan taglalják az anyatejes táplálás fontosságát, és emlékeztetik az anyát, bizonyított tény, hogy a csecsemők számára legmegfelelőbb az anyatejes táplálás, mivel az anyatej minden olyan tápanyagot tartalmaz, amire a csecsemők megfelelő fejlődéséhez szükség van, ezért kiemelt jelentősége van a gyermek testi és szellemi fejlődésében, illetve több betegség megelőzésében.

A levél második része foglalkozik érdemben az egyes tápszerek drágulásának kérdésével. A Belügyminisztérium ennek kapcsán azt írja, a tápszergyártók az elmúlt években jelezték, hogy „a több mint tíz éve változatlan áron támogatással elérhető tápszereik esetében olyan helyzet állhat elő, melyben bizonytalanná válik a csecsemőtápszerek támogatással történő további forgalmazása, emiatt áremelési kérelmet nyújtottak be az egészségbiztosítóhoz, melyben egyidejűleg kérték a támogatási szint csökkentését.”

A Belügyminisztérium Virágh Kittinek írt levelében hangsúlyozta, továbbra is valamennyi támogatott csoportban elérhetők olyan termékek, amelyeknek az ára nem változott az elmúlt időszakban. Úgy érvelnek, hogy a jelenleg támogatott anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek átlag térítési díja 2500 forint, így támogatással még mindig kedvezőbb áron jutnak hozzá a szülők a csecsemőik számára szükséges tápszerekhez, mintha a közforgalomban elérhető, társadalombiztosítási támogatással nem rendelkező tápszereket vásárolnák meg.

További részletek a 24. hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink