A demenciás esetek majdnem fele megelőzhető helyes táplálkozással és mozgásban gazdag életmóddal.
Régóta halljuk, hogy az antioxidánsok mi mindenre jók, rendszeres fogyasztásuk bizonyítottan redukálja a krónikus betegségek előfordulásának rizikóját. Új kutatások szerint akár az Alzheimer-kór is megelőzhető a sok antioxidánst tartalmazó étrenddel - írja az Index.
A demencia egyáltalán nem természetes folyamat, nem az idősödéssel szükségszerűen együtt járó tünet, ne legyintsünk, ha tapasztaljuk szimptómáit, a problémamegoldó képesség, a memória, a mozgáskoordináció romlását. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint a 60 éven felüli korosztály tagjainak átlagosan 5-8 százaléka küzd valamilyen mértékű demenciával. Az életkor növekedésével 2030 és 2050 között 82 millióról 152 millióra emelkedhet majd a demens betegek száma a Földön, ami óriási terhet jelent nemcsak a gazdaságnak, de a családoknak is.
A demencia alapja minden esetben az agyi idegsejtek és a köztük kiépült kapcsolatok sérülése, elvesztése.
A demenciás esetek majdnem fele megelőzhető helyes táplálkozással és mozgásban gazdag életmóddal. A chicagói Rush Egyetem kutatói néhány éve dolgozták ki a MIND névre keresztelt, agyserkentő étrendet, ami a mediterrán diéta és a DASH (Dietary Approches to Stop Hypertension) étkezés kombinációja. A mediterrán étrendben nagy szerepet kapnak a teljes kiőrlésű gabonák, a gyümölcsök, zöldségek, a halak és a hüvelyesek. A DASH a szív egészségére a sóbevitel csökkentésével hat és napi 2000 Kcal-t engedélyez. Ez nem is olyan kevés, ráadásul napi hatszor, hétszer is lehet enni, de csak egészséges ételeket – sok teljes kiőrlésű gabonát, sovány húsokat, halat, cukormentes tejtermékeket, zöldségeket.
További részletek az Indexen.