• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A depressziós férfi nem gyenge, csak segítségre szorul

Lapszemle 2022.11.03 Forrás: hvg.hu
A depressziós férfi nem gyenge, csak segítségre szorul

A tinédzserek és a felnőttek körében kétszeres a női depresszió aránya, mégis, a férfi befejezett öngyilkosságok száma a magasabb.

- Ahogy megtanuljuk az iskolában az elemi számtant, írást, olvasást kisgyerekkorban, ugyanígy meg kellene tanulnunk, hogy nemcsak a testünknek lehetnek betegségei, nemcsak a hasunk fájhat, náthásak, covidosak lehetünk, hanem fájhat a lelkünk is. Ez nem szerepek kérdése, sőt: ha azt tanítjuk a fiúknak, hogy nem mutathatják ki az érzelmeiket, úgy teszünk, mintha a depresszió válogatna a nemek között, pedig nem - mondta a hvg.hu-nak adott interjúban Balázs Judit gyermek-, serdülő-és felnőttpszichiáter szakorvos.

2021-ben a KSH adatai szerint 1561 ember követett el öngyilkosságot Magyarországon. Ebből 1203 férfi volt – minden nap több mint 3. Mi indokolja ezt a magas számot – és mi indokolja a férfiak 3-4-szeres felülreprezentációját?

Visszalépnék a depresszió kérdéséhez egy pillanatra, hogy megértsük ezt a számadatot. Gyermekkorban még egy-az-egyhez az aránya a depressziónak a lányok és a fiúk között, a tinédzserek és a felnőttek körében viszont kétszeres a női depresszió aránya – és ennek ellenére a világon szinte mindenhol a férfi befejezett öngyilkosságok száma sokkal magasabb, mint a női.

Ezt nevezzük az öngyilkosság nemi paradoxonjának: a depresszió az öngyilkosság egyik legjelentősebb rizikója, mégis több férfi öli meg magát.

Az okok egy részét ismerjük. Az egyik, amit említettem, ha a depresszióra szerhasználat rakódik, az jelentősen emeli a rizikót. Gyakran előfordul például, hogyha valaki súlyosan depressziós, akkor annyi ereje sincs, hogy öngyilkos legyen – de ha ráiszik, jobban ugyan nem lesz, csak pont annyira oldódik fel, hogy alkohol hatása alatt végez magával. A másik ok, hogy a férfiak általában drasztikusabb eszközöket használnak, mint a nők és már nincs mód beavatkozni. A harmadik faktor, amiről szintén beszéltünk, az a segítségkérés hiánya.

Milyen most a pszichológusi, pszichiátriai ellátás helyzete Magyarországon?

Rossz. Kevés a pszichiáter, még kevesebb a gyermek- és ifjúságpszichiáter. Mindeközben jó ideje probléma a brain drain, Nyugat-Európa elszívó hatása jobb fizetésekért. Még rosszabb a szakdolgozók helyzete hazánkban, akiknek a fizetését nem is rendezték.

Állami ellátásban, pszichoterápiás segítséget nagyon keveset lehet kapni. A covid tovább rontotta ezt a helyzetet. Az akut ellátás viszont működik: ha valakinek öngyilkossági rizikója van, a területi pszichiátriának azonnal fogadnia kell és fogadja is.

Hová tud fordulni az, akinek azonnali segítségre van szüksége. Illetve mit tudunk tenni, ha valakink bajba kerül és nem akar segítséget kérni?

Ez az egyik legnehezebb kérdés. Ha kérdezik tőlem, hogyan vegyék rá barátjukat, rokonukat, ismerősüket, azt szoktam tanácsolni, hogy mondják neki azt, hogy „adjon egy esélyt.” Ezért vagyunk mi pszichiáterek és azért vannak a pszichológusok, hogy segítsünk, ez a szakmánk, ezt tanultuk. Ha nem jön be, ugyanott van, de akkor is adjon egy esélyt annak, hogy segíteni fogunk.

Ahogy vonakodva, de elmegyünk fogorvoshoz amikor fáj a fogunk, ha a lelkünk fáj, akkor is szakemberhez kell fordulni – pszichológushoz, orvoshoz, pszichiáterhez.

Ha bárki, gyerek, felnőtt, nő, vagy férfi nem tud örülni, tanulni, dolgozni, aludni; feszült, nincs motivációja és önbizalma, fontos, hogy kapjon szakszerű segítséget, mert ezeken a lelki bajokon is lehet segíteni.

A teljes interjú itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink