• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A digitális térben versenyeznek a magyar betegekért

Lapszemle 2019.10.23 Forrás: portfolio.hu
A digitális térben versenyeznek a magyar betegekért

Egy évben több mint 65 millió háziorvosi eset van, aminek a jelentős részét meg lehet oldani telemedicinális keretek között.

A digitális tér meghódítja az egészségügyet is, ez elkerülhetetlen. Részben a munkaerő okozta kényszerhelyzet, részben az általános digitalizációs trend, részben pedig a "piacra lépő" új generációk miatt - olvasható ki a Portfolio által készített körkép eredményeiből, melynek keretében a hazai piacon élen járó vállalkozásokat kérdezték arról, mi várható az egészségügyben a digitalizáció terén.

Miért megállíthatatlan trend a digitalizáció Magyarországon az egészségügyben is?

Somogyi Tibor (DokiApp): KSH adat, hogy 2016-ban 65,4 millió háziorvosi eset volt Magyarországon. A magyar népességhez hasonlítva ez egy hatalmas szám, aminek jelentős részét meg lehet oldani telemedicinális keretek között. Egy ekkora indulási alappal rendelkező iparágban, ha a megfelelő digitális megoldásokat kínáljuk, akkor elkerülhetetlen az ilyen szolgáltatások felfutása.

Ordódy Viktória, Karai Gábor (Teladoc): Általános trend, hogy az emberek, és így a betegek is új kommunikációs utakat, új technológiákat keresnek, így nyitottak a telemedicinális megoldásokra. Ezzel párhuzamosan világszerte egyre súlyosabb probléma az egészségügyi munkaerőhiány. A modern kommunikációs technológiákat felhasználva hatékonyan használhatjuk ki az egészségügyi szakemberek szűkös kapacitását, ráadásul ezek felhasználásával sokkal kényelmesebben és gyorsabban elérhetővé válik a hozzáférés az orvosi segítségez.

Straub Fanni (Foglaljorvost.hu): Amikor 2000-es végén megfogalmazódott a Foglaljorvost.hu gondolata, már eleve abból indultam ki: a más iparágakban már elterjedt digitális, online megoldást indítsak útjára. Ennyi év távlatából pontosan ezt a térhódítást látom, 5 év alatt nyolcszorosára nőtt az oldalunkon foglalt online időpontok száma, mind a páciensek, mind az orvosok/klinikák száma napról napra emelkedik. A magánpiaci páciensek számának robbanásszerű növekedése rákényszerítette a praxisokat a digitalizációra, akik viszont még hősiesen ellenállni próbáltak, az EESZT-bevezetés és GDPR-követelmények miatt végül csak beadták derekukat. Nemrég bekapcsolódtunk a biztosítói ellátásszervezésbe, amit teljes egészében digitálisan oldottunk meg, és ezt a hozzáállást várjuk a klinikai partnerektől is. A hetekben indul el az oldalon a bankkártyás fizetés, és nem várat sokat magára online konzultációs szolgáltatásunk sem, ami könnyedén illeszthető a Foglaljorvost.hu meglévő rendszerébe, jó lehetőséget biztosítva olyan szakmáknak, ahol a privát szférában is többhetes a várólista.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink