• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A dizájnerdrogok soha nem látott veszélyt jelentenek

Lapszemle Forrás: BAON

Attól, hogy a gyerek beleszív egy spangliba, megkóstol egy tablettát, a világ nem dől össze.

Ez nem jó dolog, de nem jelenti azt, hogy elindult a lejtőn – mondja Zacher Gábor toxikológus, aki lebilincselte mintegy százfős hallgatóságát Kecskeméten is, ahol múlt héten Borzák Tibor újságíróval beszélgetett a Civil Tükör keretében – írja a baon.hu portálja.

Kapásból sorolja a statisztikát: hazánkban az egy főre eső kábítószer-fogyasztás évi 4,5 alkalom. Nem is olyan rossz, gondolhatnánk, hiszen a szlovákoknál ez az adat 7, a cseheknél 8, az ukránoknál 18, az olaszoknál 24, az oroszoknál 30. Zacher doktor azonban rögtön helyére teszi a helyére a kedvezőnek tűnő statisztikát. Mint hangsúlyozta: az jelenti az egyik nagy problémát, hogy a schengeni határokon belül gyakorlatilag kontrollálatlanul vándorolhat a „cucc", és hiába szólnak a hírek nagy lefoglalásokról a határátkelőkön, a drog 96 %-a bejut az országba. Így a kínálat nem csökken, és sajnos nagyon úgy tűnik, a kereslet sem.

Értékrend átalakulás kellene, hogy a drog ne legyen divat, a fiatalok merjenek nemet mondani. De ez a változás nem megy végbe két év alatt, hiába szeretne a politika gyors eredményeket.

Tizenöt-húsz évre is szükség van ehhez. Buta duma a „rossz társaságba keveredett a gyerekem" fajta szülői önfelmentés. Hiszen csak úgy tud a fiatal belekeveredni egy bandába, ha más, jobb példa híján elfogadja annak értékrendjét és asszimilálódik. Ha nem érezné jól magát az adott közösségben, nem járna oda, ilyen egyszerű – vélekedett a szakember.

Mi is voltunk kamaszok, mi is feszegettük a saját határainkat. Én legalábbis feszegettem. A mai fiatalok is ezt teszik. Csak most döntően más világot élünk – húzta alá a toxikológus, hozzátéve azt is, az elmúlt 4-5 évben annyira megváltozott a drogpiac, hogy a múlt a jelenhez képest „boldog békeidőnek" tűnik. A dizájner drogok a szerhasználók számának óriási megugrását hozták el. Ezek lényegében olyan vegyületek, amelyeket a kábítószerlistán szereplő tiltott anyagok apró változtatásaival állítanak elő. Kijátszva ezzel a jogszabályokat, mivel a hatásban az eredetihez hasonló új szer már nem lesz illegális – jegyezte meg Zacher Gábor.