• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A patikusok is elmennek

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

Eddig évente kétezren vettek részt a képzésben.

Szigorodhat a gyógyszertári asszisztensek képzése. Érettségi és egészségügyi alkalmassági, valamint nagyjából 250 ezer forint kell mindössze hozzá, és egy év alatt – heti egynapos oktatással – ma számtalan helyen elvégezhető a gyógyszertári asszisztens OKJ-s képzés. Csak az utóbbi három esztendőben évente kétezren végeztek ezeken a képzéseken  úgy, hogy összesen a tízezret sem éri el a foglalkoztatott gyógyszertári szakdolgozók száma - írja a Világgazdaság.


„Még mindig rengeteg embert képzünk drága pénzen munkanélkülinek" – jellemezte a helyzetet a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Balogh Zoltán szerint az adatok egyértelműen alátámasztják, hogy nincs szükség ennyi gyógyszertári asszisztensre, amit megerősít, hogy az utóbbi években végzettek közül rengetegen keresnek állást. Ennek az is az oka, hogy a szakasszisztensképzés nem egységesített és nem megfelelő színvonalú, ahogy korábban a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke fogalmazott: „az asszisztensképző záróvizsgán részt vevők többsége soha nem készített kúpot, szuszpenziót, nem osztott port és nem olvasott receptet".

Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa többek között ezért indított csaknem egy éve vizsgá-latot, megállapítva, hogy csorbul az egészséghez fűződő és az egészségügyi ellátáshoz való alapvető jog. Fel is kérte szakminisztereket, hogy hangolják össze az egészségügyi asszisztensek képzését meghatározó jogszabályokat, és folyamatosan ellenőrizzék a szakképző helyeket. A lap információi szerint az előbbi hamarosan megtörténik, mert jelentősen szigorodik a képzés követelmény-rendszere.

Az elképzelések szerint a mostaninál pontosabban meghatározzák az elméleti és gyakorlati képzés tartalmát, kötelező lesz a patikai gyakorlat megszerzése, és csak az jelentkezhet gyógy-szertári szakasszisztens képzésre, aki gyógyszertári asszisztensként legalább egy évet dolgozott már patikában. Ezzel elkerülhetővé válna, hogy a betegeket kellő szakismerettel nem rendelkező asszisztensek szolgálják ki, amire ma azért akad példa.