• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A drog és a rohamivászat az új tinisláger

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Fél évtized alatt háromszorosára nőtt az alkohol- és nyolcszorosára a drogos mérgezések száma idehaza.

A mértéktelen ivászat miatt tavaly több mint hét és félezren, túlzásba vitt kábítószer-használat okán pedig közel 3700-an szorultak kórházi kezelésre, s előbbi esetek közül ötnek, utóbbiakból kettőnek nem sikerült már megmenteni az életét. A szakemberek és a felmérések szerint az óriási esetszám-növekedésben elsősorban a fiataloké a főszerep: egyre elterjedtebb köztük a rohamivászat és a dizájnerdrogok használata – írja a sonline.hu portálja.

A fiatalok egy része gyorsan és rendkívül sokat iszik egyszerre – magyarázta Jakodáné Jendrek Zsuzsanna, a Somogyi Ifjúsági Közösségi és Kábítószer-ellenes Tér (SIKK Tér) fenntartásának szakmai vezetője, addiktológiai konzultáns –, és szinte kontroll nélkül használja a különféle partidrogokat is. Ez egyfajta válasz vagy megoldáskeresés részükről a felgyorsult világ jelentette problémákra, emellett a személyiségi problémáikat is így akarják feloldani, nem alakulnak ki közöttük ugyanis megfelelő kapcsolati rendszerek, sem a korosztályukban, sem a családjukkal, s a magányukat megpróbálják feloldani.

A kialakuló függőség mellett a legnagyobb probléma, hogy a fiatalok nem foglalkoznak az alkohol vagy a kábítószerek majdani hatásaival – a dizájnerdrogok esetében külön gond, hogy még középtávú hatásuk sem ismert pontosan, ráadásul a gyártók folyamatosan változtatják a szerek összetételét, így sok esetben elvileg hiába ugyanaz az anyag, valójában eltérően reagál rá az emberi szervezet, s emiatt fordul elő mind több mérgezés.

Még nagyobb baj – emelte ki Jakodáné Jendrek Zsuzsanna –, hogy egyre fiatalabb korosztályok érintettek. A 13–15 évesek jelentős része heti szinten iszik alkoholt, s egyre inkább lefelé megy a korhatár: manapság nem ritka, hogy tíz év alatti gyerek alkoholizál és dohányzik. A SIKK Tér fenntartásának szakmai vezetője hozzátette, természetesen az ilyen esetekben óriási a szülők felelőssége, hiszen normális helyzetben nem fordulhatna elő, hogy 12-13 éves gyerekek a hétvégén éjszakába nyúlóan szórakozzanak.