• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A drog is lehet gyógyszer, csak nem itthon

Lapszemle 2019.02.24 Forrás: nepszava.hu
A drog is lehet gyógyszer, csak nem itthon

A magyar orvosok nagy része kerüli, hogy kiálljon az orvosi kannabisz használata mellett.

Epilepszia, sclerosis multiplex és rák – betegségek, melyek kezelésében egyre nagyobb szerepet kap az orvosi kannabisz. Csak nem nálunk, a magyar orvosok ugyanis elzárkóznak. A betegek így titokban, külföldről rendelik a szereket - írja a nepszava.hu.

„Öt éve lymphomát (egyfajta daganatos betegség) diagnosztizáltak nálam, amire kemoterápiás kezelést kaptam. Ennek hatására rengeteg szövődmény alakult ki a szervezetemben, ilyenek az idegelhalások és a krónikus neuropátiás fájdalom. Olyan erős fájdalmaim voltak, hogy egy idő után már ópiátokat tartalmazó gyógyszereket írtak fel az orvosok. De a kínok egyre csak fokozódtak, teljesen kilátástalan volt a helyzetem. Ekkor döntöttem úgy, kipróbálom az orvosi kannabiszt” – meséli Karácsony Ferenc gyermekorvos, természetgyógyász. A magyar orvosok nagy része kerüli, hogy kiálljon az orvosi kannabisz használata mellett, ennek oka, hogy nem akarnak a szakmán belül konfliktust, és a szer idehaza – néhány egyedi engedélytől eltekintve – most is illegális. Sokáig így volt ezzel Karácsony Ferenc is, de csak addig, amíg betegként szüksége nem lett a szerre. 

Kolumbiáig ment segítségért

A fájdalmai enyhítésére Karácsony Ferenc Kolumbiába utazott, ahol egy kannabiszból nyert hatóanyagot próbált ki. A szert egy klinikai hátterű, komplex kúra keretében, bioétrend mellett, célzottan készítették el neki. Ennek hatására jelentősen javult az állapota. Sokáig azonban nem tudott kint maradni, hiszen nagyon drága egy ilyen út. Mikor hazatért, azonnal beadta az engedélykérelmet az egyetlen, itthon is törzskönyvezett gyógyszerre, amely CBD-t tartalmaz. Az engedélyt megkapta ugyan, de nem tudja finanszírozni magának a gyógyszert, mert az több százezer forintba kerül havonta. Emiatt CBD-olajjal és komplex természetes gyógymódokkal kezeli magát, bár ez messze nem olyan hatékony, hiszen más az olaj koncentrációja és az összetétele.

Visszatérő fájdalmaira továbbra is szed más gyógyszereket, de legalább sikerült csökkenteni ezek mennyiségét. „Orvosként azt hiszem, a kannabinonid medicina (orvosi kannabisz) segíthet a szervezet természetes folyamatainak helyreállításában. Ígéretes módszer, bár még nagyon sok tudományos kutatásra van szükség. Mégis, számításba kell venni mint terápiát. Nem szabadna, hogy csak fórumokon beszélhessenek róla a betegek. Az orvosoknak is partnernek kellene lenni. A kutatások mellett szakmai továbbképzésre is szükség van” – hangsúlyozza Karácsony Ferenc.

Véleményét osztja Papp Szidónia belgyógyász szakorvos. Szerinte a betegek részéről egyre nagyobb az érdeklődés, ezért lenne fontos, hogy nyitottabbak legyenek az egészségügyi szakemberek, és ne rögtön elutasítással reagáljanak a kérdésekre. „Magyarországon jelenleg egyetlen olyan gyógyszer érhető el, ami kannabiszból készül. Egy szájspray, ami egyenlő arányban tartalmaz THC-t és CBD-t. Ezt sclerosis multiplexben szenvedők kaphatják, egyedi engedélyezés alapján, fájdalomcsillapításra. Az egészségbiztosító azonban nem támogatja, így alig néhányan engedhetik meg maguknak. Egyhavi adag ugyanis 160 ezer forint körül mozog” – mondja.

Külföldön jóval szélesebb felhasználási lehetőségei vannak a növénynek. Tabletták, olajos kivonatok, kúpok, inhalációs módszerek és szájspray is elérhető a betegek számára. A belgyógyász szerint bizonyos gyerekkori epilepsziában szenvedőknél, a sclerosis multiplex esetében, krónikus fájdalommal élő, AIDS-es és daganatos betegeknél is alkalmazzák. Hatékony például a kemoterápia mellékhatásainak, a hányingernek és a rosszulléteknek a kezelésére.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink