• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A fele sem tréfa: mennyi van a rákkeltő anyagból a tejben?

Lapszemle Forrás: stop.hu

Úgy tűnik, határérték fölötti mennyiségben van aflatoxin egyes hazánkban forgalmazott tejtermékekben, de nem külföldről érkezik.

A nagyüzemekből kikerülő tejet szigorúbban ellenőrzik, mint a hazai kistermelőkét, a határértékeink pedig jóval szigorúbbak, mint az amerikai szabvány. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára szerint a polcokra nem került a rákkeltő aflatoxint határérték felett tartalmazó tejből, csak a felvásárlóhelyekre – írja a stop.hu portálja.

Harangozó Gábor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága élelmiszer-biztonsági albizottságának tagja úgy nyilatkozott: hazai forgalomba legfeljebb kistermelőktől kerülhet a határértékeket meghaladó mértékben fertőzött tej, mert a nagy tejüzemeket napi rendszerességgel ellenőrzik. Mint mondta, a tavalyi aszályos időszak miatt most nagyobb az esélye a fertőzöttségnek, mint általában. Külföldről sem szabadna fertőzött tejterméknek a polcokra kerülnie, mert a mintavételezés igen szigorú – jegyezte meg Harangozó, aki az esetlegesen Szerbiából érkező fertőzött tejjel kapcsolatban elmondta: a világ nagy részéhez hasonlóan - déli szomszédainknál az amerikai szabvány szerint ellenőriznek, márpedig ott az EU-ban megszabottnál tízszer magasabb határérték minősül csak veszélyesnek. Ezt Harangozó Gábor már kissé magasnak, veszélyesnek tartja, ám szerinte az is lehet, hogy az európai határérték-megállapítás viszont túlságosan szigorú.

Ahhoz, hogy a kistermelőket is hatékonyabban tudják ellenőrizni, szélesebb körű ellenőrző rendszerre lenne szükség, de ezt a jelenlegi anyagi források nem engedik meg, ezért szerinte vissza kellene állítani a korábbi kormányok által alkalmazott rendszert – jegyezte meg Harangozó.

E véleményt támasztja alá az a hír is, hogy egy kisebb tejüzem 14 üzletben, így a Fehérvári úti Vásárcsarnokban, a Vámház körúti nagycsarnokban, az Óbudai, a Budaörsi, az Újpesti, a békásmegyeri, a kispesti, a pesterzsébeti, a pestszentlőrinci, valamint a kőbányai Ligeti téri és Fehér úti, a II. kerületi Fény utcai és a Garay téri piacokon, valamint saját, gödöllői üzletében forgalmazhat olyan tejet, amely az Európai Unióban megengedettnél nagyobb mennyiségű aflatoxint tartalmaz.

A hirado.hu arról számolt be, hogy az államtitkár véleményével szemben az Oslobodjenje című szarajevói napilap hétfői internetes kiadása szerint a bosznia-hercegovinai hatóságok szlovéniai, németországi és magyarországi importtejben is találtak a megengedettnél több aflatoxint. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a fertőzött tej hazánkban forgalomba is kerül – jegyzi meg a portál.