• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A felmondási idő alatt még ellát az ügyeletes orvos

Lapszemle Forrás: beol.hu

Több településen is felmondták az orvosi ügyeletre vonatkozó szerződést a Sani-Med Trans Kft.-vel.

Sok esetben kritikát is megfogalmaztak a tevékenységükkel kapcsolatban. Az új szolgáltató kiválasztásáig, a felmondási idő alatt a cég ellátja az orvosi ügyeletet. Szarvason, Békésszentandráson, Kardoson, Örménykúton és Kondoroson a sürgősségi ügyeleti ellátás 2005 óta kistérségi szinten történik – írja a Békés Megyei Hírlap – online.

A jelenlegi szolgáltatóval március 31-ével mondtuk fel a szerződést, mivel a társulási tanács korábbi ülésein sorozatosan napirendi téma volt az ügyeleti ellátás nem kielégítő működése, a települések többször jelezték a problémákat, melyeket a kft.-nek is továbbítottunk. A társulási tanács egyhangúlag úgy döntött, hogy a Sani-Med Trans Kft.-vel a szerződést mondjuk fel, egyben közbeszerzési eljárás induljon új szolgáltató kiválasztására — nyilatkozta a Körös-szögi Kistérségi Társulás elnöke, Brlás János, aki hozzátette azt is, a felmondási idő 3 hónap, amely alatt a jelenlegi szolgáltató köteles teljes felelősséggel ellátni az ügyeletet.

A közbeszerzésen kiválasztott új szolgáltató július 1-jétől látja el a Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulása által biztosított egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó ügyeletet – ami felnőtt- és gyermek ügyeletet is magában foglal –, reményeink szerint a lakosság megelégedésére – fogalmazott Brlás János.

A napokban egy szarvasi sajtótájékoztatón is téma volt az orvosi ügyelet helyzete. Babák Mihály polgármester és Hodálik Pál alpolgármester újságírói kérdésekre elmondta, minden szakmai szervezetnél jelezték a problémát, érdemi hatása azonban nem volt. A szarvasi városvezetők megerősítették az észrevételeket és azt is hangsúlyozták, az átmeneti időszakban sem történhet tragédia, az ellátás zavartalanságához a mentőszolgálat is hozzájárul kiváló működésével.

Kondoroson ügyeleti ellátási időben, vagyis hétköznap 16 órától másnap reggel 8 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 24 órában, nincs helyben sürgősségi ellátás, a betegek a szarvasi ügyeleti telephelyet kereshetik fel, illetve telefonon hívhatják a szolgáltatót.

Ezt a helyzetet kívánja megoldani az önkormányzat a kistérségi társulással közösen. Kondoros közigazgatási területén a telephely szintű ügyelet működtetése nem látszik elérhetőnek, ugyanis a telephely egy szakorvossal, egy ápolóval vagy asszisztenssel és egy PÁV I. minősítésű gépjárművezetői engedéllyel rendelkező személyi állománnyal üzemelhet – nem beszélve a tárgyi feltételekről –, ennek tényleges költségét az OEP nem finanszírozza meg. Kondoros képviselő-testülete ragaszkodik hozzá, hogy a városban az ügyeleti ellátási időben elsősegélynyújtó pont működjön, legalább egy mentőtiszt biztosításával. Az önkormányzat az elsősegélynyújtó pont működtetéséhez térítésmentesen biztosítja a településen a Damjanich utca 4/1. szám alatti ingatlanban található rendelő, váró, mosdó és kiszolgáló helyiségeket július 1-jétől.

Gyomaendrőd még 2007-ben kötött szerződést a Sani-Med Trans Kft.-vel. Várfi András, Gyomaendrőd polgármestere elmondta, azóta változtak az idők, a leghelyesebb megoldás egy új közbeszerzési eljárás kiírása. A szerződés felmondása után döntött is erről a testület, két évre kötnek majd szerződést az új szolgáltatóval. Így az új testület is látja, mennyire tud együttműködni a nyertessel. A felmondási idő alatt a Sani-Med Trans Kft. folyamatosan ellátja az ügyeleti tevékenységet.

A Sani-Med Trans Kft. nem reagált a megkeresésre.Szakmai szervezeteknél jelezték a problémát, érdemi hatása nem volt – jegyzi meg a portál.