• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A férfiak a törékenyebbek

Lapszemle Forrás: Tolnai Népújság

Tolna megyében rosszabb a halálozási átlag az országos mutatónál.

Kiemelkedően magas a halandóság hazánkban, az unió többi országához képest. Tolna megyében pedig tavaly ezer emberre 13,6 halálozás jutott, ami rosszabb mint az országos átlag, ráadásul ezer lakosra vetítve, évente hárommal több férfi hunyt el mint nő. A kétezres évek elején Európa legtöbb országában ezer lakosonként 10 vagy annál kevesebb halálozást regisztráltak, miközben hazánkban a lassú javulás ellenére ekkor csökkent először 13 alá az arányszám értéke, áll a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentésében – írja a Tolnai Népújság – online.

Az unió 27 tagállamát figyelembe véve az ezredforduló óta kizárólag Bulgáriában és Lettországban regisztráltak hazánkénál kedvezőtlenebb mutatókat. A nemzetközi adatsor szerint a 2009-ben Magyarországon született fiú csecsemők átlagosan 70,3 életévre számíthatnak, míg a lányok 78,4 életévre. Az uniós átlag férfiak esetében 6,4, nőkében 4,2 esztendővel több – írja a lap, amely azt is megemlíti, hogy a dél-dunántúli halálozási adatok még az országos átlagnál is rosszabbak. Somogyban (14,7) a legkedvezőtlenebb a helyzet, de Tolnában (13,6) és Baranyában (13,1) sem sokkal jobb. Nemenként vizsgálva megállapítható, hogy az elhunytak többsége férfi volt. Tolna megyében ezer lakosra 15,3 férfi, míg 12,5 nő jutott.

A Dél-Dunántúlon 1990 és 2011 között regisztrált több mint 302 ezer haláleset 78 %-a 60 éves vagy annál idősebb életkorban következett be. Az ennél fiatalabbak esetén az átlag nemenként nagy eltérést mutat, az elhunyt nők 14, a férfiaknak viszont 30 %-a nem érte meg a 60 éves kort.

A születéskor várható legmagasabb életkort a Győr-Moson-Sopron megyében élők remélhetik. A nők átlagéletkora 79,3, a férfiaké pedig 71,7 év. A hölgyek esetében a legrosszabb a helyzet Borsod (77,1), illetve Békés (77,2) megyékben. Az uniós átlag nőknél 82,6 év. A férfiak átlagos élettartamát vizsgálva a legtovább Budapesten élnek (72,5 év az átlag), legrosszabb a helyzet Borsod megyében (68,1 év). Az uniós átlag férfiaknál 76,7 év. A régió megyéi közül a férfiak Baranyában (71,3 év), a nők Tolnában (78,1) számíthatnak a leghosszabb élettartamra – sorolja a számadatokat a lap, amely a csecsemőhalandóságról is beszámol.

Mint a lap megírja, a régió megyéi közül 2011-ben Baranyában volt a legkedvezőbb (4 ezrelék), Somogyban pedig a legrosszabb (5,2 ezrelék). A halálozási viszonyok a fiatal (15-39 éves) korosztályban számottevő javulást mutattak, 64 százalékkal esett vissza ez az arány. A középkorúak (40-59 évesek) körében a halálesetek száma 18 százalékkal csökkent a régióban. A nemek között itt is jelentős az eltérés, az elhunyt férfiak közül minden negyedik a 40-59 éves korcsoportba tartozott, miközben a nőknél az az arány 11 százalékot tett ki. A középkorúak halandóságát tekintve Somogyban volt a legkedvezőtlenebb a helyzet, tízezer lakosra 97, míg Tolnában 91 halálozás jutott.

KSH