• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A fiatal háziorvos piacképes szakember

Lapszemle Forrás: medicalonline.hu

A szakmai kompetenciák elválnak a finanszírozástól. Nem érdekelt a háziorvos a definitív ellátásban.

Azok a fiatal kollégák, akiket nem köt ide a tehetős családi háttér és értékes ingatlan, mobilisak – mondta dr. Rurik Imre, a Debreceni Egyetem tanára, a Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék vezetője a Medical Tribune interjújában, melyet a medicalonline.hu idéz.

- Elöregedésé, betöltetlen praxisok, egyre súlyosabb szakemberhiány. Változott-e valami ebben, talált-e valamilyen megoldást a szakma erre az égető problémára?
- Nem történt lényegi változás. Tavalyelőtt megjelent az „Alapellátási törvény", ami kijelölt új utakat, de ezekre még nem lépett rá senki, ugyanakkor megoldatlanul hagyott évtizedes problémákat. Az alapellátás benne van az egészségügyi kormányzat látóterében és még mindig az egyik legjobban teljesítő eleme a hazai egészségügynek. A benne dolgozók tavaly óta öregedtek egy évvel, nagyon kevés a belépő fiatal. Mindegyik egyetemen azt látjuk, hogy a friss szakorvosok nem akarnak önálló praxist, inkább helyettesítenek, mert az idősebbek meg tudják ezt fizetni a kétségkívül nagyobb finanszírozásból, de kilépni nem tudnak a rendszerből.

Nincs vevő a praxisaikra. A kormányzat segíti a vásárlást a korábbi OEP és jogutódja által folyósított támogatással, de ez még mindig kevés az önállóságra, legalábbis azokon a településeken, városokban, ahol van elég orvos. Például Debrecenben most is 10 millió körül cserélnek gazdát a praxisok, mert van elég vásárló, akiket többnyire családjuk támogat a vételben. A nagyon hátrányos helyzetű települések továbbra is orvos nélkül maradtak.

A nővérek utánpótlása is problémás. Sokan hagyják ott a kórházakat, többségük más területen helyezkedik el, kisebb részük külföldre megy. A magyar ápolónő is keresett „importcikk".

- Hogyan növelhető a szakma presztízse, mivel tehető vonzóbbá a fiatalok számára?
- Évek óta látványos az orvosok elvándorlása külföldre. A fiatal háziorvos az egyik leginkább „piacképes" szakember. Képzése rövidebb időt igényel, mint más szakmákban. A tehetősebb külföldi országokban is éppúgy elöregszik a szakma, vonzzák a fiatalokat. Mivel? Ne legyünk farizeusok. Pénzzel, sok pénzzel és kiszámítható életpályával. Azok a fiatal kollégák, akiket nem köt ide a tehetős családi háttér és értékes ingatlan, mobilisak. Nálunk is sokat segítene egy látványos, nagyságrendi emelés.

Az utóbbi 5–6 évben a praxisfinanszírozás 50–60%-kal emelkedett, bár ennek reálértékét csökkenti a forint ez idő alatti közel 20%-os árfolyamvesztése. A háziorvosi vállalkozásokat nem érinti a rezsicsökkentés, sok önkormányzat továbbra is kiveti a helyi iparűzési adót, némelyik viszont lakással, letelepedési támogatással segítiaz ott elhelyezkedni kívánó háziorvost.

- Bővíthetők-e a családorvosi kompetenciakörök? Mennyiben rövidíthetők így a betegutak? Egyszerűsödhetne az ellátás?
- Az baj, hogy a szakmai kompetenciák elválnak a finanszírozástól. Nem érdekelt a háziorvos a definitív ellátásban, egyszerűbb és – neki – olcsóbb beutalót írni. Igaz, a szakellátás sem érdekelt a kórház kiváltásában. Szakmai konszenzuson alapuló megoldások szükségesek, sok-sok modellezéssel, hatáselemzéssel, nem azonnali, jogszabály által előírt bevezetéssel. A teljes interjú

Legolvasottabb cikkeink