• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A fiú, aki orvosait meghazudtolva legyőzte a bénulást

Lapszemle 2022.12.28 Forrás: atv.hu
A fiú, aki orvosait meghazudtolva legyőzte a bénulást

Lackó már tavaly elérte, hogy amellett, hogy fel tudott állni, néhány lépést is meg tudott tenni a járókeret segítségével.

Legyen az ember akárhány éves, karácsonykor egy kicsit hinni szeretne a csodákban. Így van ezzel a Kovács család is, bár ők nem csak hisznek a csodában, hanem tesznek is érte. Ennek köszönhető az, hogy a 20 éves Lackó a kerekesszéket járókeretre tudta cserélni. Az a fiú, akiről az orvosok egy súlyos baleset után azt mondták: mind a 4 végtagja lebénult. A Heti Napló riportját idézi az atv.hu.

A Heti Napló tavaly decemberben mutatta be először Lackó történetét. A 19 éves fiút egy családi nyaraláson érte súlyos baleset. Az édesapa akkor a következőképpen idézte fel a balesetet: „A fiam úgy gondolta, hogy ő ugrik egy fejest. Amivel sajnos gondolom nem számolt, vagy nem figyelte, hogy hát ott elég alacsony volt a vízállás. Rosszul érkezett és fejjel beleállt a homokba”.

A mentőhelikopter a Pécsi kórházba szállította, azonnal műteni kellett, mert kiderült, hogy 5-ös nyakcsigolyája eltörött. A csípőlapátjából vettek ki csontot, hogy rögzítsék a nyakát, hogy ne kelljen élete végégig nyakmerevítőt hordania. 5 órán keresztül tartott a műtét.

1,5 hónapnyi küzdelem után végre javulni kezdett az állapota, kikerült az intenzívről és átvitték a Rehabilitációs Intézetbe. Az orvosok azonban nem sok jóval biztatták a szülőket. „Az orvos azt mondta, hogy nagyon súlyos sérülése van, nyaki törése, úgyhogy készüljünk föl, hogy mellkastól lefelé le van bénulva, és örüljünk, hogyha a két kezét tudni fogja mozgatni” – idézte korábban a Heti Napló stábjának az orvos szavait az édesanya.

Ám Lackó és szülei nem akarták elfogadni az orvosi diagnózist. Ugyan mindössze 1% esélyt adtak az orvosok arra, hogy Lackó járni fog, Kovácsék ebbe az 1%-ba kapaszkodtak bele. Minden követ megmozgattak, hogy a fiatal fiú ismét lábra álljon. Gyógytorna, edzés és robotterápia, így néztek ki a mindennapok.

A rengeteg munka végül meghozta a gyümölcsét. Lackó már tavaly elérte, hogy amellett, hogy fel tudott állni, néhány lépést is meg tudott tenni a járókeret segítségével. Óriási dolog volt ez is, de már akkor is látszott a fiún, hogy ennyivel nem éri be.

További részletek a cikkben.