• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A főigazgató több időt tölt majd a családdal, unokáival

Lapszemle 2024.01.17 Forrás: teol.hu
A főigazgató több időt tölt majd a családdal, unokáival

Lemondott, majd újra ő lett a főigazgatója a dombovári kórháznak, végül tavaly decemberben felmentették.

Már hónapokkal ezelőtt tervezte nyugdíjba vonulását dr. Kerekes László, a dombóvári Szent Lukács Kórház főigazgatója, ám a döntést mégsem ő hozta meg. December elején ugyanis a belügyminiszter, illetve a megbízott országos kórház főigazgató több mint húsz kórházigazgatót felmentett tisztségéből, s egyikük Kerekes főorvos volt - írja a teol.hu.

Dr. Kerekes László esetében egyértelműen elmondható, hogy érdemei elismerésével mentették fel tisztéből, ugyanis pár nappal később, évtizedeken keresztül végzett, kimagasló szakmai munkássága elismeréseként az egészségügyért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter Batthyány-Strattmann László-díjban részesítette.

Ezt, a „szegények orvosáról” 1992-ben alapított, a II. János Pál pápa által 2003-ban boldoggá avatott Batthyány-Strattmann Lászlóról elnevezett orvosi díjat, az egészségügy talán legrangosabb kitüntetését Tolnában előtte csak egy orvos, dr. Szily Ferenc, a megyei kórház főorvosa kapta meg, majd húsz évvel ezelőtt.

Pécsről indult a főigazgató pályafutása

A nyugdíjazott, majd kitüntetett kórházigazgató igazi pécsi tüke. Pécsett született 1957-ben, édesanyja tanítónő, édesapja főiskolai tanár. A híres-neves Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, ahonnan egyenes úgy vezetett a Pécsi Orvostudományi Egyetemre.  Gyermekorvos szeretett volna lenni, de akkoriban még nem úgy volt, mint napjainkban, hogy keresik az orvosokat, hanem a frissen végzetteknek kellett állást keresni, s Baranyában sokan jelentkeztek gyermekorvosnak, neki nem jutott olyan állás.

Viszont bekerült az egyetemen az aneszteziológiai és intenzív terápiás klinikára. Jól indult a pályája, gyógyított, kutatott, oktatott, s mert katonaévét a Pécsi Honvédkórház pszichiátriai osztályán töltötte, az ott szerzett tapasztalatai pszichológiai vonatkozásait a gyógyításban s az oktatásban kamatoztatta. Azt vallja, hogy a testi mellett a lelki gyógyítás, a humanitás is nagyon fontos.

...

Lemondott, majd újra ő lett a főigazgató

Később, 2011-ben, amikor időhöz kötött megbízatása lejárt, bár sikeres évtized, egy stabilan működő, gazdaságilag egyensúlyban lévő tíz év volt mögötte, minden szakterület jól működött a kórházban, mégsem lett tovább igazgató. Része lehetett ebben annak is, hogy a tulajdonos dombóvári önkormányzat több képviselőjének szemében a gazdasági érdekek a gyógyításnál is fontosabbnak tűntek, s a gunarasi gyógyfürdőben épülő kórházi részt szerették volna fitness-wellness szállodává alakítani.

Ezt pedig Kerekes doktor ellenezte, így visszament a korábban alapított intenzív osztályra vezető főorvosnak. Egy évig volt ez így, 2012 őszén ugyanis államosították a kórházat, kiírták az igazgatói posztra a pályázatot, s ő újra a kórház vezetője lett.

További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink