A kutatásban azoknak, akik kevesebb glutént fogyasztottak, 13 százalékkal nagyobb volt a kockázata, hogy kialakul a 2-es típusú cukorbetegség.
A kínai Sanghaji Biológiai Tudományok Intézetének munkatársai arra az eredményre jutottak, hogy a vizsgálatukban résztvevők közül a legkevesebb, napi négy gramm alatti mennyiségű glutént fogyasztóknál 13 százalékkal nagyobb kockázata volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának azokhoz képest, akik a legtöbb glutént, napi 12 grammot fogyasztották - írja az MTI híre nyomán a duol.hu.
A glutén a búzában, árpában, rozsban lévő fontos fehérjeforrás. A világ népességének 1 százaléka küzd gluténérzékenységgel, a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedésével. Számukra hatékony terápia a gluténmentes diéta. Az utóbbi években azonban a gluténmentes táplálkozás a fitnesz hívei körében is nagyon népszerű lett, mivel segíthet megőrizni a testsúlyt. Ugyanakkor korábbi tanulmányok megállapították, hogy a viszonylag magas – akár napi 60-100 grammnyi – gluténbevitel nem okoz mellékhatást egészséges embereknél, és a 60-80 grammos gluténfogyasztás éppenséggel csökkentheti a vér zsírtartalmát és a vérnyomást.
További részletek a cikkben.