• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A Google durván oldalba rúgta az egészségügyi oldalakat

Lapszemle 2018.11.17 Forrás: Index
A Google durván oldalba rúgta az egészségügyi oldalakat

Elgondolkodtató, hogy egyetlen olyan cikk sem fért fel, amit egy nőgyógyász írt volna egy egészségportálra.

A Google keresője mögött működő program alighanem a világ egyik legbonyolultabb és legértékesebb algoritmusa; programozók egész légiója dolgozik rajta, hogy minden keresésre a lehető legrelevánsabb találati listát adja, a lehető leggyorsabban. Az algoritmust folyamatosan frissítik, finomítják, az átlagfelhasználó sokszor észre sem veszi a változtatásokat. Idén októberben egy nagyobb frissítésnél nem ez történt, írja az Index.

Nyáron 200-250 ezer napi olvasó között mozgó Házipatika tartósan bezuhant 200 ezer alá, és olykor a 150 ezret is alig ugorja meg; a Webbeteg a 100-150 ezer közti sávból esett bőven 100 ezer alá, néhanapján az 50 ezres szintet is megközelítve. Hasonló jelenségről számolnak be orvosi rendelők, patikák, orvosi blogok, egészségportálok, magánorvosok, és úgy általában véve mindenféle egészségügyi témával foglalkozó weboldal fenntartói. Kivéve az álhírekkel operáló alternatívmedicina-oldalakat, kuruzslókat, szürkezónás étrendkiegészítő-webshopokat és hasonlókat.

„A Google-frissítés következtében jelentősen változott a találati listák sorrendje. Saját kutatásaink szerint a korábban hitelesnek minősített weboldalak – tehát azok, amelyek mögött orvosi háttér, valódi szakmai tudás, átláthatóság áll – hátrább sorolódtak, és előtérbe sokszor kétes háttérrel rendelkező oldalak kerültek” – erősítette meg az Index információit a Hiteles Egészség-kommunikációért Egyesület, ami nyílt levelet is írt az ügyben a Google-nek.

Ha a hiteles tartalmak hátrébb szorultak a találati listákon, miket dob fel a kereső helyettük? A „hpv oltás” keresésre például egy oltásellenes oldal cikkét dobja ki az első helyen a Google. A „reflux” egy papajakivonatot árusító webshopot. A „viagra” illegális gyógyszer-kereskedelemmel foglalkozó oldalakat. A „hüvelygomba” a Blikk, az Nlcafé, a Femina cikkeit. „Nincs gond ezekkel az oldalakkal, kifejezetten félrevezető információkat nem szoktak írni a női magazinok. Mégis elgondolkodtató, hogy egyetlen olyan cikk sem fért fel, amit egy nőgyógyász írt volna egy egészségportálra. 

Az igazi kérdés az, hogy egy mamutcégnek, ami csak online reklámokból évi százmilliárd dollárt tesz zsebre (Magyarország GDP-je kb. 140 milliárd), számít-e annyira egy ennyire apró, szinte jelentéktelen piac, hogy egyáltalán vegyék a fáradságot, hogy kijavítsanak egy ilyen hibát. Ami egy csomó piaci szereplőnek kicsit vagy nagyon kellemetlen, de azért túléli – csak hát közben az egyszeri internetezők járnak elég rosszul. Az, hogy nagyjából egy hónapon át nem történt az égvilágon semmi, elég aggasztó ebből a szempontból.

Még a végén erőt kell venni magunkon, és átállni Bingre.

Legolvasottabb cikkeink