• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A gyermekkori traumáktól a felnőttkori szenvedélybetegségekig

Lapszemle 2019.06.13 Forrás: medicalonline.hu
A gyermekkori traumáktól a felnőttkori szenvedélybetegségekig

Magyarországon egy felismert, gyermek ellen elkövetett erőszakra huszonöt látens eset jut.

Minél több súlyos negatív élmény ér valakit gyermekkorban, annál nagyobb az esélye arra, hogy (szenvedély)beteg legyen, ne szerezzen felsőfokú képzettséget és később ő maga is veszélyeztesse gyermekét. Vannak persze védő faktorok is, írja a Medicalonline.

Naponta 16 ezer gyerek hal meg a világban olyan ok miatt, ami megelőzhető lenne, 165 millió alultáplált, 250 ezer gyerekkatonaként szolgál, s a nagy látencia miatt évente 500 millió és 1,5 milliárd közé teszik azok számát, akik gyerekként valamilyen erőszak, kizsákmányolás vagy durva bánásmód áldozatai a világban. Magyarországon egy felismert gyermek ellen elkövetett erőszakra 25 látens jut. Száz szexuális bántalmazásból ötre derül fény, elhanyagolás, iskolai vagy online zaklatás miatt évente talán egyszer van vádemelés, s 2017-ben a prostitúció 396 áldozatának 54 százaléka 18 év alatti volt. Évente 30 gyereket ölnek meg, javarészt családtagok, ismerősök – és a közhiedelemmel ellentétben legtöbbször ismerős az elkövető fizikai vagy szexuális abúzus esetén is.

Az adatokat, tendenciákat Kovács Anna Sára, az Unicef Magyarország gyermekjogi szakértője sorolja a Májbetegekért Alapítvány A negatív gyermekkori élmények hatása a szenvedélybetegségek kialakulására és a megelőzés lehetőségei című konferenciáján. A rendezvény a szaktárca és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság támogatásával zajlik, mert bár jó húsz éve megjelentek az első nemzetközi vizsgálati eredmények a szenvedélybetegségek kialakulásának hátterében meghúzódó negatív gyermekkori élményekről, mindezidáig keveset tudnak róla az emberek, és az elsőként június 11-én közölt hazai adatok is sokkolók. 

Makara Mihály, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László Kórház telephelyének főorvosa jó három éve olvasta az első tanulmányt, s bizonytalan volt abban, hogy a leírtak igazak-e. Elkezdte kérdezni hát saját betegeit. A témában született hazai vizsgálatok első eredményei alapján a gyermekkori negatív élmények a szenvedélybetegekben halmozottan fordulnak elő, és az ACE-k halmozódása számos negatív következménnyel jár a felnőttkori életben. A negatív gyermekkori élmények számának emelkedésével egyenes arányban nő ugyanis az egyedül élők és az öngyilkossági kísérletet elkövetők (vagy csak arra gondolók) aránya is. A magyar adatok alapján elmondható, hogy mintegy harmincszoros az esélyük a szenvedélybetegségek kialakulására azoknak, akik 6 vagy annál több súlyos negatív gyermekkori élményben részesültek azokhoz képest, akik nem éltek át ilyet. A 6 vagy annál több negatív gyermekkori élmény – a vizsgálat szerint – tizedére csökkentette a felsőfokú végzettség megszerzésének esélyét is.

Legolvasottabb cikkeink