• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A gyógyítás helyett a spórolást jutalmazzák

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Premizálhatják a háziorvosokat betegeik laborbeutalásaiban, az orvosok felháborodtak.

Ősztől a háziorvosok prémiumot kaphatnak, ha betegeik laborköltsége legfeljebb 30 százalékkal tér el az országos átlagtól. Ez korlátozhatja a vizsgálatok számát, így nem mindenki juthat laborhoz – írja a nepszava.hu.

Miközben egyre több feladatot tolnak a háziorvosokra az egészségügy irányítói, most éppen a legfontosabb eszközük, a laborvizsgálatok korlátozására készülnek - így értelmezi Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke azt a tervezetet, amellyel önmérsékletre ösztönöznék a beutalók írásában az orvosokat.

Egy javaslatcsomag szerint ugyanis ősztől a háziorvosok prémiumot kaphatnak, ha betegeik laborköltsége legfeljebb 30 százalékkal tér el az országos átlagtól. A laborkassza körülbelül 20 milliárd forint, ennek 40 százalékát, nagyjából 8 milliárdot használnak fel a háziorvosok. Ezt az összeget a 7500 háziorvosi praxishoz bejelentkezett betegek arányában osztanák majd szét. Az ösztönző rendszerre évente egymilliárd forintot szán a kormányzat, így havonta 83 millió forint osztható szét a háziorvosok között.

Az intézkedéssel – a tervezet szerint - az a kormányzat célja, hogy hosszabb távon csökkenjen a „felesleges" laborvizsgálatok száma, és ezzel mérséklődjön a vizsgálatra való várakozás. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős szerinte az uniós átlag duplája a nálunk mutatkozó laborigény.

Selmeczi Kamill szerint a laborbeutalások korlátozása nem egyéb, mint spórolás, pedig a háziorvosnak a diagnózis felállításához szinte ez az egyetlen eszköze, éppúgy, mint a krónikus betegek gyógyszeradagjainak beállítása.

Korlátozás helyett inkább szakmai útmutatókra lenne szükség – erősít rá Selmeczi Kamillra Komáromi Zoltán is. Olyanra, amelyből kiderül, hogy például egy cukorbeteg, vagy magas koleszterinszinttel élő gondozásakor évente hány laborra van szükség.

Föl vagyok háborodva – kommentálja az új intézkedést Katona Gábor, tiszaroffi háziorvos, aki azt is hozzáteszi: őt nem érdeklik az ösztönzők, csak a beteg. A krónikus betegek nagy többségét, köztük a vérhígító gyógyszert szedőket folyamatosan kell laborral kontrollálni.

Legolvasottabb cikkeink