• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A gyógyíthatatlan betegek ellátásában segítenek

Lapszemle Forrás: bama.hu

A súlyos betegséggel élők, elsősorban daganatos betegek ingyenes ellátására szakosodott a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány.

A gyógyíthatatlan betegek ellátásának fontosságára hívja fel a figyelmet a „Méltóság Mezeje" programsorozat – az idei őszi rendezvényt most szombaton tartják. Az emberi méltóság az élet utolsó pillanatáig megőrizhető – ebben kulcsfontosságú a súlyos állapotú, gyógyíthatatlan betegek megfelelő ellátása. A „Méltóság mezeje" nevet viselő nemzetközi mozgalom célja mindezekre felhívni a figyelmet – a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány 2008-ban csatlakozott a programsorozathoz. Azóta minden év októberében nárciszokat ültetnek az Északi Várfalsétánynál, tavasszal pedig, azok virágzásakor sétával egybekötött megemlékezést tartanak. Idén október 14-én, most szombaton délelőtt tartják a pécsi őszi rendezvényt – olvasható a bama.hu portálján.

Cél, hogy minél többen felismerjék: a hangsúly az életminőségre helyeződik, azaz, hogy a gyógyíthatatlan betegek minden segítséget megkapjanak ahhoz, hogy emberi méltóságuk életük végéig megmaradjon.

A Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány munkatársai – hospice orvosok, ápolók, mentálhigiénés szakemberek, dietetikusok, gyógytornászok – munkájuk mellett igyekeznek segíteni azoknak a betegeknek és családjaiknak, akik az otthonápolást választják. Többek közt lehetővé teszik, hogy a családtagok, akik otthon látják el a beteget, megtanulják, mi is a teendőjük, akik így kellő biztonságérzettel tudnak szeretteiknek segíteni. Lehetőség szerint az alapítvány munkatársai otthon vesznek vért, adnak infúziót, segítenek a fájdalomcsillapításban, ami szintén hatalmas segítség mind a betegeknek, mind a róluk gondoskodó hozzátartozóknak.

A súlyos betegséggel élők, elsősorban daganatos betegek ingyenes ellátására szakosodott Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány a megye 71 településén elérhető. Munkatársaik a végstádiumban lévő beteg testi és lelki problémáinak enyhítésén, szeretteik áldozatos segítőmunkájának támogatásán dolgoznak, elősegítve, hogy a betegek otthonukban, szeretteik körében maradhassanak. Az alapítvány fontosnak tartja, hogy már gyermekkorban elkezdődjön egy olyan tudatos nevelés, amely a betegséghez és az elmúláshoz való viszonyt természetessé teszi, és fejleszti a gondoskodás és segítségnyújtás iránti nyitottságot – a Méltóság Mezeje programhoz ezért minden alkalommal iskolák is csatlakoznak.

Legolvasottabb cikkeink