• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A gyógyszerész nem tejfölárus, hanem egészségügyi szakember

Lapszemle 2020.06.09 Forrás: 24.hu
A gyógyszerész nem tejfölárus, hanem egészségügyi szakember

Most hirtelen alapvető dolgokat, a gyógyításban betöltött szerepünket kérdőjelezik meg.

Kásler Miklós a jelentős haszonnal és a külföldi tulajdonnal magyarázta, hogy a gyógyszerészek kimaradtak az egészségügyi dolgozóknak szánt jutalomból. A 24.hu-nak adott interjúban erre is reagált Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke.

Mennyi extra bevételt jelentett a gyógyszerészeknek a járvány? 

– Az első hetekben megugrott a forgalom, az emberek bevásároltak immunerősítőkből, vitaminokból, vény nélkül kapható gyulladáscsökkentőkből, lázcsillapítókból. Ám ezt erőteljes visszaesés követte, amikor az utóbbi adatok szerint a 2019 hasonló időszaka alatt volt a gyógyszertárak forgalma. Az ágazati átlagbér eleve a nemzetgazdasági átlag alatt van. És a megnövekedett betegforgalom sem feltétlenül jár megnövekedett bevétellel, hiszen gyakori, hogy a beteg  „csak” egészségügyi szaktanácsot kap.

Ráadásul a fokozott terhelést olyan időszakokban kellett állniuk a gyógyszertárak dolgozóinak, amikor még nem volt teljeskörűen kialakítva a megfelelő védekezés sem az egészségügyi szolgáltatóknál, sem a lakosságnál. Azért ne felejtsük el, hogy a gyógyszertárakba is többnyire beteg emberek járnak.

Volt olyan patika, aminek be kellett zárnia, mert egy dolgozó elkapta a fertőzést. Rengeteg olyan átmeneti intézkedésre kényszerültek, ami a normál munkán felül is megnehezítette az ellátást.

Meglepődtek, hogy nem kapták meg a félmilliós összeget? 

– Nemcsak a pénzről van szó, hanem arról, hogy most hirtelen alapvető dolgokat, a gyógyításban betöltött szerepünket kérdőjelezik meg. Ez nagyon komoly csalódást jelent, hiszen az volt a kommunikáció, hogy minden egészségügyi dolgozó megkapja, eszünkbe sem jutott volna, hogy minket nem tekintenek annak.

A gyógyszerész nem tejfölárus, és ezzel nem a tejfölárusokat akarom megbántani. Nem kereskedők vagyunk, hanem képzett egészségügyi szakemberek.

A gyógyszerész  kötelezően ügyeletet biztosít, az előírások szerint kötelező az azonos hatóanyagú készítmények közül az olcsóbbat ajánlania a betegnek, sőt, le kell beszélnie a termék megvételéről olyankor, ha úgy látja, hogy az nem használna, vagy ártana neki. Rengeteg olyan készítményt forgalmazunk kötelezően, ami veszteséges a gyógyszertárnak.

Az EMMI-nek volt olyan üzenete is, hogy „a kórházi gyógyszerészek és a gyógytornászok is kapnak az egyszeri juttatásból.”

– Igen, ez még egy pénteki mondat. Ez körülbelül ötszáz kollégát érint, nagyon helyesen, ők konkrétan a kórházak területén dolgoznak. És kimaradt mintegy tizenkétezer gyógyszertárban dolgozó gyógyszerész és szakasszisztens az ország egész területén.

Megvolt a nyilatkozatháború és vége a történetnek, vagy nem adják fel, és megpróbálják érvényesíteni az érdekeiket? 

– Arra törekszünk, hogy ne a médián keresztül kelljen üzengetni egymásnak. Egyelőre vannak más csatornái is a kommunikációnak. A kamara csütörtöki ülésén döntünk arról, hogyan tovább.

Legolvasottabb cikkeink